Washing hands under running water

Verantwoord omgaan met water

Verantwoord omgaan met water houdt in dat een duurzaam project geen verdere belasting van het rioleringsnet teweeg brengt of met andere woorden hemelwaterneutraal is en dat het drinkwaterverbruik zoveel als mogelijk wordt beperkt.

Het algemene uitgangsprincipe van de hemelwaterverordening die van kracht is sinds 01/01/2014, stelt dat het hemelwater in eerste instantie zoveel mogelijk gebruikt wordt. In tweede instantie moet het resterende gedeelte van het hemelwater worden geïnfiltreerd of gebufferd, zodat in laatste instantie slechts een beperkt debiet vertraagd wordt afgevoerd.

Neutral on rainwater
Hemelwaterrecuperatie

Regenwaterrecuperatie

In een ideaal scenario vloeit regenwater slechts heel uitzonderlijk naar de riolen. Dit kunt u realiseren door elke woning te voorzien van een regenwaterput waarop bijvoorbeeld de toiletten, een dienstkraan voor de schoonmaak en de wasmachine aangesloten zijn.

Waterdoorlaatbare voegen

Alle verharde oppervlakken kunt u in slipvaste kleiklinkers uitvoeren, met waterdoorlaatbare voegen, zogenaamde waterpasserende kleiklinkers.

Drinkwaterverbruik beperken

Waterbesparende toestellen en kranen

Een eerste maatregel om het drinkwaterverbruik te beperken is het toepassen van sanitaire toestellen en kranen met beperkte debieten. De tabel vermeldt de verschillende waterbesparende toestellen toegepast in ons proefproject De Duurzame Wijk met vermelding van de debieten, in vergelijking met wat standaard gebruikt wordt.

 
Toestel
Toilet
Douche
Vaatwasmachine
Wasmachine
 

Standaard debiet

7,5 [l/min]

20 [l/min]

12 à 45l / wasbeurt

11l / dag / persoon

 

Debiet De Duurzame Wijk

4,5 [l/min]

9 [l/min]

7l / wasbeurt

11l / dag / persoon

 

Opmerkingen

Dual flush (3l/min - 4,5l/min)

 

Label A+++: inbegrepen in de werken

Label A of beter, te voorzien door de bewoner

Overzicht van de waterbesparende toestellen in De Duurzame Wijk

Alle kranen bij sanitaire toestellen verbruiken niet meer dan 6 l/min en worden uitgerust met een mousserende kop, die bij een beperkt debiet toch een groot comfortgevoel geeft.

Door het toepassen van waterbesparende toestellen, zal een gezin met 4 personen in De Duurzame Wijk 38% minder drinkwater verbruiken, hetgeen een jaarlijkse geraamde besparing van 209 euro oplevert

Hergebruik van regenwater bij een hellend dak
Hergebruik van regenwater bij een hellend dak

Maximaal hergebruik van regenwater

Het drinkwaterverbruik wordt supplementair beperkt door het regenwater te gebruiken voor het spoelen van de beide toiletten, de wasmachine en de schoonmaak.

Voor een gezin met 4 personen en rekening houdende met een leegstand van 10% van de regenwaterput, leidt dit bij De Duurzame Wijk tot een totale besparing van 73% op het drinkwaterverbruik. Dit komt overeen met een jaarlijkse geraamde besparing van 400 euro op de drinkwaterfactuur.

Bereken uw waterwinst met de regenwatercalculator

De theorie rond bewust omgaan met regenwater klinkt alvast veelbelovend. Maar hoe vertaalt zich dat in cijfers? Welke impact heeft dat op uw bankrekening? Dat kunt u snel en eenvoudig berekenen met onze regenwatercalculator.

Reference photo renovation single family in Zeebrugge

Uw bouwproject met ons delen?

U hebt recent gebouwd of gerenoveerd. Of u bent nog volop bezig? Sowieso zijn wij altijd geïnteresseerd in de projecten van onze klanten.
Niet enkel zijn we benieuwd naar wat u doet met onze producten, maar we leren ook altijd bij dankzij uw bouwprojecten. Zo kunnen we werken aan een nog betere dienstverlening en bouwproducten.

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.