Naast De Duurzame Wijk in Waregem hebben we nog 2 projecten waar op een praktische manier getest en bestudeerd wordt hoe duurzaam wonen nog kan verbeteren.
Naast De Duurzame Wijk in Waregem hebben we nog 2 projecten waar op een praktische manier getest en bestudeerd wordt hoe duurzaam wonen nog kan verbeteren.
In september 2013 werden de resultaten voorgesteld van het Tetra BEP2020-project: ‘Betrouwbare Energieprestaties van woningen - Naar een robuuste en gebruikersonafhankelijke performantie’.
Dit project heeft als doel ontwerpkeuzes uit te schrijven om te komen tot een energetisch performant gebouw tegen de laagste kostprijs. De voorgestelde oplossingen zijn robuust en onafhankelijk van de gebruiker. De studie gebeurde door monitoring van een groot aantal recente en in opbouw zijnde nieuwbouwwoningen. Ook door simulaties voor een aantal woningtypes die representatief zijn voor het Vlaamse nieuwbouwwoningenbestand.
Een eerste belangrijke vaststelling: de maximale binnentemperatuur in de woonkamer van woningen met een massieve constructie ligt over het algemeen lager dan bij een skelet uit hout.
Verder werden robuuste kostenefficiënte oplossingen onderzocht op basis van probabilistische dynamische simulaties voor 5 referentiewoningen. Voor eenzelfde woning werden heel wat parameters in een theoretisch model gevarieerd:
Elk kruisje op de onderstaande grafiek komt overeen met een set parameters. Wanneer de parameters met betrekking tot de constructiewijze worden afgezonderd, blijkt dat de mediaan van de temperatuurpiek in de zomer in het geval van massiefbouw lager ligt dan bij houtskeletbouw.
De mediaan kan ook op de cumulatieve distributiecurves afgelezen worden als de temperatuur, horende bij 0,5 op de Y-as. Uit deze curves blijkt ook dat ruim 80% van alle simulaties in massiefbouw nooit een piektemperatuur boven de 27° C bereikt, terwijl ongeveer de helft van de woningen in houtskelet deze piektemperatuur wel overschrijden.
Voor wie kostprijs een bepalende factor is, toont het Tetra BEP2020-project bovendien aan dat indien men het E-peil voor bepaalde woningen wil minimaliseren een massieve constructie de goedkoopste oplossing is.
Een massief-passief-woning in de buurt van Gent werd gesimuleerd in 2 bouwmethodes: massief metselwerk en een houtskelet. Dit met dezelfde U-waarden van de bouwdelen en dezelfde volumetrische eigenschappen, hetzelfde ontwerp dus. Bijkomend werd ook het scenario bekeken waarbij de U-waarden van de bouwdelen gewijzigd worden om tot K30 te komen.
Deze studie werd uitgevoerd door de energiestudiecel Technum-Tractebel Engineering. Ondertussen werden deze simulaties bevestigd door metingen ter plaatse van de massief-passief-woning. De monitoring werd uitgevoerd in samenwerking met de Katholieke Universiteit Leuven.
Dynamische energiesimulaties
De grafiek toont aan dat de schommelingen van de binnentemperatuur tijdens de zomer in een massief-passiefhuis veel kleiner zijn dan in een passiefhuis, opgetrokken in hout. Hieruit blijkt dat de thermische inertie van een massief-passiefhuis het leefcomfort in de zomer gunstig beïnvloedt.
Bovenstaande simulatie geeft duidelijk aan dat de energiebehoefte in een massief-passiefhuis in de tussenseizoenen sneller terugvalt.
De jaarlijkse energiebehoefte voor ruimteverwarming in een massief-passiefhuis blijkt ongeveer 10% lager te liggen dan bij een analoog passiefhuis in houtskeletbouw.
Ondertussen werden deze simulaties bevestigd door metingen ter plaatse.
De volgende figuren tonen het verloop van de binnentemperatuur van een weekfragment in juli voor de diverse vertrekken van de massief-passief-woning. Deze grafiek weerspiegelt een constant verloop of uitvlakking van de binnentemperatuur, met uitzondering van enkele pieken, waaruit handelingen als het openen van een raam, het nemen van een douche, het koken, de aanwezigheid van een wasmachine en droogkast (berging) … kunnen worden afgeleid.
We zien echter dat onder andere door het bufferende vermogen van de keramische massieve wanden met Porotherm binnenmuurstenen de pieken ook snel verdwijnen en zich terug normaliseren.
Registreer en we houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en bijkomend advies.