Residents of the Duurzame Wijk - Family and dog

nZEB volgens Wienerberger

Los van de EPB-eisen leggen wij onszelf bij Wienerberger strengere eisen op. Als specialisten in keramische bouwmaterialen schuiven we duurzaamheid naar boven in onze lijst met prioriteiten.

Duurzaam bouwen vertrekt vanuit de People-Planet-Profit-benadering. Het gaat naast energie ook over thermisch en akoestisch comfort, het materiaalgebruik, waterbeheer op de werf en in de gebouwen, … Dit alles gekoppeld aan de betaalbaarheid en de terugverdientijd van de gekozen oplossingen.

De 8 pijlers van Wienerberger voor een nZEB-project

  1. Doordachte inplanting
  2. Duurzame mobiliteit
  3. Aandacht voor biodiversiteit
  4. Verantwoord omgaan met water
  5. Low-impact materialen
  6. Duurzaam leefcomfort
  7. Energiezuinig bouwen
  8. Kosten optimaliseren

Wienerberger pilootproject: De Duurzame Wijk

Mooie woorden vergen duidelijke daden. Onze ‘Duurzame Wijk’ in Waregem is een opvallend pioniersproject en het sprekende voorbeeld van duurzaam bouwen volgens Wienerberger. De wijk werd volledig vanuit een duurzame invalshoek aangepakt. Dit zowel op ecologisch, economisch als sociaal vlak. Gesteund op een toekomstgerichte visie met respect voor de Belgische bouwtradities.

De Duurzame Wijk bevindt zich in Waregem in een bestaande woonzone. Op het perceel van een vroegere villa met grote tuin staan 7 aaneengesloten woningen met elk een eigen private tuin en één grote collectieve tuin.

 

Een doordacht ontwerp van de nZEB-woning

Een clever ontwerp kan de energiebehoeftes op een eenvoudige en goedkope manier doen dalen. Het bestaat voornamelijk uit robuuste maatregelen. Hiermee worden oplossingen bedoeld die gebruikersonafhankelijk en ‘bedrijfszeker’ zijn.

Robuuste maatregelen binnen een slim energetisch ontwerp:

  1. Compact bouwen:
  2. Het woonvolume wordt gemaximaliseerd, terwijl het oppervlak waarlangs warmte verloren kan gaan, wordt geminimaliseerd.
  3. Massief bouwen:
  4. Massieve materialen bieden thermische inertie en minimaliseren oververhitting en te grote temperatuursschommelingen.
  5. Optimale oriëntatie van het gebouw:
  6. Dit komt het energetisch bouwen en wonen zeker ten goede. Een goede oriëntatie, gecombineerd met een oordeelkundige keuze van de raampartijen, is ook belangrijk voor zonnewinsten en daglichttoetreding.
  7. Doorgedreven geïsoleerde en luchtdichte bouwschil:
  8. Energie die niet wordt gebruikt, is de meest duurzame energie. Daarom is een geoptimaliseerde bouwschil met doorgedreven isolatie belangrijk, in combinatie met aandacht voor bouwknopen en luchtdichtheid.

De voordelen van een massieve nZEB-constructie in een oogopslag

Een nZEB-gebouw met een massieve constructie in keramische materialen vormt een goede basis om de ecologische, sociale en economische duurzaamheidsaspecten in te vullen. Het vertrekt bovendien vanuit de verdiensten van de Belgische bouwtraditie.

In 2009 werd een levenscyclusanalyse van baksteen in een gebouw uitgevoerd door ASRO, het departement Architectuur, Stedenbouw, Ruimtelijke Ordening van de KULeuven. Daaruit bleek dat massieve constructies met keramische bouwmaterialen een duurzame keuze is. De lange levensduur spreidt immers de initiële milieu-impact over een langere periode.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Altijd op de hoogte

Registreer en we houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en bijkomend advies.

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.