Waarom heeft Wienerberger voor dit project gekozen?
In Oeganda woont het grootste deel van de bevolking op het platteland, waar slechts 26% toegang heeft tot behoorlijke toiletten.
Join For Water wil een betaalbaar bouwpakket “Flower Toilet” voor ecologische toiletten samenstellen, dat door lokale kleine ondernemers kan verkocht en geplaatst worden. Indien meer mensen gebruik maken van een ecologisch toilet, komt dit de gezondheid van de bevolking en hun leefomgeving ten goede.
In het Centraal Afrikaanse land Oeganda heerst een relatieve politieke stabiliteit en het land heeft economisch potentieel; de grond is zeer vruchtbaar, de ondergrond is rijk aan mineralen en de toeristische sector is volop in ontwikkeling. De landbouw zorgt voor de meeste tewerkstelling; 77% van de bevolking woont op het platteland. De economie groeit en de armoede daalt. Maar met een 163ste plaats op de HDI, een levensverwachting van 56 jaar en een kindersterfte van 54,6/1000 geboorten zijn er nog belangrijke uitdagingen op het gebied van menselijke ontwikkeling.
Investeringen in hygiëne, verbeterde toiletten en watervoorzieningen van overheidswege komen maar moeizaam van de grond. Een gebrek aan hygiëne ligt aan de oorzaak van veel ziektes en een hoge kindersterfte. Join For Water werkt in de districten Kabarole, Kamwenge, Buliisa en Hoima, aan een verbeterde toegang tot drinkbaar water en hygiënische toiletten.
De eerste twee districten situeren zich in het Mpanga-bekken; dit is de belangrijkste rivier van de regio, en kent zijn oorsprong in het Ruwenzori-gebergte. De twee laatste districten bevinden zich in het Upper Lake Albert-bekken, één van de grootste meren van Oeganda en een toekomstig groot olie-ontginningsgebied.
Ontlasting in open lucht of in zelf gegraven latrines, is in het Mpanga-bekkengebied nog steeds de norm. Dit zorgt voor vervuiling van het grond- en drinkwater, wat op haar beurt weer aan de basis ligt van allerlei ziektes bij voornamelijk kinderen. Het grondwaterniveau is er zeer hoog en de bodem rotsachtig. Dit betekent dat een beerput zelden dieper is dan 1 meter, en dus onstabiel is en vaak in elkaar zakt. Als we het hygiëne-probleem duurzaam willen oplossen, moeten latrines gebouwd worden op een bepaalde hoogte, die een oplossing geven voor de restfractie, en die betaalbaar zijn voor de lokale bevolking.