Flower toilet in Oeganda
Flower toilet in Oeganda

Wienerberger engageert zich voor meer tewerkstelling in Afrika en toegang tot sanitaire voorzieningen in Oeganda

Bij Wienerberger investeren we actief in maatschappelijk verantwoord ondernemen. We kiezen bewust voor projecten waarbij duurzaamheid, opleiding, ondernemerschap en het gebruik van duurzame materialen centraal staan. 

Via de vzw Ondernemers voor Ondernemers (OVO) steunen we rechtstreeks lokale ondernemers in Afrika. De ngo Join For Water bouwt dankzij onze steun ecologische toiletten in Oeganda. 

Potentieel en wilskracht 

Volgens de cijfers van de Wereldbank leeft 41% van de Zuid-Afrikaanse bevolking in armoede. Bijna de helft moet er zien rond te komen met minder dan 1,25 dollar per dag.

Ondernemers voor Ondernemers (OVO) gaat uit van de filosofie dat mensen in lage- en middeninkomenslanden zelf het potentieel en wilskracht hebben om zich te ontplooien. Daarvoor zijn economische ontwikkeling en ondernemerschap essentieel. Per slot van rekening zorgt tewerkstelling voor een inkomen, meer en langer onderwijs, perspectief, motivatie en een beter sociaal weefsel! 

 

De kracht van ondernemerschap 

Precies vanuit die invalshoek ondersteunt OVO lokaal ondernemerschap in Afrika. Daarbij betrekt de vzw bedrijven in België, zoals Wienerberger. Want elke organisatie ondergaat een impact én heeft impact op de ontwikkelingen in arme en opkomende landen!

Meer concreet selecteert OVO samen met lokale partners Afrikaanse start-ups met een verhaal. Zij zoeken coaching en financiering voor businessprojecten met een maatschappelijke en milieuvriendelijke impact. Vervolgens worden ze voorgesteld aan Belgische bedrijven, die op hun beurt steun kunnen bieden. Dat kan via een gift aan het OVO Acceleration Fund (een rollend fonds dat deze giften omzet in sociale leningen) of via rechtstreekse sociale leningen. Daarnaast hecht OVO enorm veel belang aan wederzijdse kennisdeling. OVO streeft steeds naar het opzetten van internationale, en op gelijkwaardigheid gebaseerde partnerschappen

Zo vormt OVO een uniek platform voor samenwerking tussen enerzijds Belgische bedrijven en ondernemers, en anderzijds Afrikaanse bedrijfsinitiatieven. Als kernlid van de organisatie steunt Wienerberger de werking van OVO al sinds 2006!

 

Duurzame sanitaire voorzieningen en meer: de steun van Wienerberger 

Via een aantal zorgvuldig geselecteerde Belgische ngo-partners zoekt OVO ook andere steun. Concreet gaat het om projecten die de basisvoorwaarden voor ondernemerschap mogelijk maken. Zo kwam Wienerberger in contact met de enige Belgische water-ngo Join For Water.

Sinds 2019 steunt Wienerberger via Join For Water de ontwikkeling van duurzame sanitaire voorzieningen in Oeganda. De bouw en verdeling van deze toiletten is gebaseerd op een aangepast businessmodel. Dit model laat jonge lokale ondernemers toe een inkomen te verwerven. Verder maakt het gebruik van alternatieve en milieuvriendelijke bouwmethodes. De ecotoiletten in Oeganda, gelanceerd onder de merknaam Flower Toilets, zijn daar een treffend voorbeeld van. Interessant: dit type toilet bestaat uit een stevig gebouwde verhoogde cabine, waar urine en uitwerpselen apart worden afgevoerd in een afgesloten compartiment. Door deze opvang komt geen verontreiniging vrij en neemt de verspreiding van ziekten drastisch af. Dankzij het ontwerp van de toiletten is spoelwater bovendien overbodig. En een extra voordeel: de gedroogde feces kunnen na een bepaalde periode perfect worden gebruikt als meststof!

Waarom de focus op het sanitaire aspect zo ontzettend relevant is? Wel, in sommige dorpen bezitten zeer weinig mensen een toilet. De toiletten waar sommige huishoudens wél over beschikken, zijn meestal niet goed gebouwd en gaan niet lang mee. Het gebrek aan goede sanitaire voorzieningen leidt tot vervuiling van het grond- en oppervlaktewater. En zo van de nabijgelegen rivieren en meren.

Kortom: met deze steun draagt Wienerberger rechtstreeks bij aan aan een betere gezondheid, een lagere kindersterfte én een propere leefomgeving in de regio. Tegelijk investeren we via OVO in gedreven Afrikaanse ondernemers.  

 

Recente ontwikkelingen in beeld 

Hoe het Flower Toilets project afgelopen maanden evolueerde? Hieronder lijsten we de mijlpalen en enkele mooie getuigenissen van 2019 op:

  • Er werden 43 560 geperste bouwstenen geproduceerd voor de constructie van Flower Toilets in de Oegandese regio’s Nyakeera, Kabambiro en Karangura.
  • 10 dorpen werden gemobiliseerd voor de promotie van de EcoSan technologie.
  • 288 gezinnen werden bezocht en geïnformeerd over een mogelijke verbetering van de sanitaire en hygiënische omstandigheden.
  • Met 30 geïnteresseerde gezinnen bekeken we hoe de eigen inbreng voor de aankoop van een toilet (~20%) werkelijkheid kon worden.
  • 36 gezinnen werden gesensibiliseerd en getraind in het gebruik van de Flower Toilets.
  • 64 toiletten werden gebouwd bij gezinnen.
  • 4 sanitaire blokken werden gebouwd op scholen: telkens 4 toiletten voor jongens met een faciliteit om handen te wassen. Voor de meisjes waren dat 4 toiletten met handwasfaciliteit en zelfs een extra wasplaats.

We kijken ernaar uit om te zien hoe dit project de komende jaren zal evolueren! 

Nanyazi Hope in Nyakeera  “Sinds kort heb ik een Ecosan toilet, waarvan ik de mest kan gebruiken voor mijn moestuin. Het was even wennen aan dit nieuwe systeem, maar dankzij de instructies van Join For Water en hun lokale partner kreeg ik het snel onder de knie. Ik ben er erg blij mee! Vroeger gingen we naar het toilet in de bosjes, maar nu hebben we een proper, duurzaam, geurloos toilet.

Mjanwe – “De bouw van de toiletten gaat snel, waardoor we dagelijks flink wat produceren. Met acht kruiwagens zand, muram en een zak cement kunnen we al gauw 150 tot 200 stenen maken. Zo zijn er voor elk toilet ongeveer 800 stenen nodig!”

Andere duurzame realisaties van Wienerberger België (2019)

Lees meer

Altijd op de hoogte

Registreer en we houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en bijkomend advies.

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.