Bij Wienerberger investeren we actief in maatschappelijk verantwoord ondernemen. We kiezen bewust voor projecten waarbij duurzaamheid, opleiding, ondernemerschap en het gebruik van duurzame materialen centraal staan.

Bij Wienerberger investeren we actief in maatschappelijk verantwoord ondernemen. We kiezen bewust voor projecten waarbij duurzaamheid, opleiding, ondernemerschap en het gebruik van duurzame materialen centraal staan.
Via de vzw Ondernemers voor Ondernemers (OVO) steunen we rechtstreeks lokale ondernemers in Afrika. De ngo Join For Water bouwt dankzij onze steun ecologische toiletten in Oeganda.
Potentieel en wilskracht
Volgens de cijfers van de Wereldbank leeft 41% van de Zuid-Afrikaanse bevolking in armoede. Bijna de helft moet er zien rond te komen met minder dan 1,25 dollar per dag.
Ondernemers voor Ondernemers (OVO) gaat uit van de filosofie dat mensen in lage- en middeninkomenslanden zelf het potentieel en wilskracht hebben om zich te ontplooien. Daarvoor zijn economische ontwikkeling en ondernemerschap essentieel. Per slot van rekening zorgt tewerkstelling voor een inkomen, meer en langer onderwijs, perspectief, motivatie en een beter sociaal weefsel!
Precies vanuit die invalshoek ondersteunt OVO lokaal ondernemerschap in Afrika. Daarbij betrekt de vzw bedrijven in België, zoals Wienerberger. Want elke organisatie ondergaat een impact én heeft impact op de ontwikkelingen in arme en opkomende landen!
Meer concreet selecteert OVO samen met lokale partners Afrikaanse start-ups met een verhaal. Zij zoeken coaching en financiering voor businessprojecten met een maatschappelijke en milieuvriendelijke impact. Vervolgens worden ze voorgesteld aan Belgische bedrijven, die op hun beurt steun kunnen bieden. Dat kan via een gift aan het OVO Acceleration Fund (een rollend fonds dat deze giften omzet in sociale leningen) of via rechtstreekse sociale leningen. Daarnaast hecht OVO enorm veel belang aan wederzijdse kennisdeling. OVO streeft steeds naar het opzetten van internationale, en op gelijkwaardigheid gebaseerde partnerschappen.
Zo vormt OVO een uniek platform voor samenwerking tussen enerzijds Belgische bedrijven en ondernemers, en anderzijds Afrikaanse bedrijfsinitiatieven. Als kernlid van de organisatie steunt Wienerberger de werking van OVO al sinds 2006!
Via een aantal zorgvuldig geselecteerde Belgische ngo-partners zoekt OVO ook andere steun. Concreet gaat het om projecten die de basisvoorwaarden voor ondernemerschap mogelijk maken. Zo kwam Wienerberger in contact met de enige Belgische water-ngo Join For Water.
Sinds 2019 steunt Wienerberger via Join For Water de ontwikkeling van duurzame sanitaire voorzieningen in Oeganda. De bouw en verdeling van deze toiletten is gebaseerd op een aangepast businessmodel. Dit model laat jonge lokale ondernemers toe een inkomen te verwerven. Verder maakt het gebruik van alternatieve en milieuvriendelijke bouwmethodes. De ecotoiletten in Oeganda, gelanceerd onder de merknaam Flower Toilets, zijn daar een treffend voorbeeld van. Interessant: dit type toilet bestaat uit een stevig gebouwde verhoogde cabine, waar urine en uitwerpselen apart worden afgevoerd in een afgesloten compartiment. Door deze opvang komt geen verontreiniging vrij en neemt de verspreiding van ziekten drastisch af. Dankzij het ontwerp van de toiletten is spoelwater bovendien overbodig. En een extra voordeel: de gedroogde feces kunnen na een bepaalde periode perfect worden gebruikt als meststof!
Waarom de focus op het sanitaire aspect zo ontzettend relevant is? Wel, in sommige dorpen bezitten zeer weinig mensen een toilet. De toiletten waar sommige huishoudens wél over beschikken, zijn meestal niet goed gebouwd en gaan niet lang mee. Het gebrek aan goede sanitaire voorzieningen leidt tot vervuiling van het grond- en oppervlaktewater. En zo van de nabijgelegen rivieren en meren.
Kortom: met deze steun draagt Wienerberger rechtstreeks bij aan aan een betere gezondheid, een lagere kindersterfte én een propere leefomgeving in de regio. Tegelijk investeren we via OVO in gedreven Afrikaanse ondernemers.
Hoe het Flower Toilets project afgelopen maanden evolueerde? Hieronder lijsten we de mijlpalen en enkele mooie getuigenissen van 2019 op:
Nanyazi Hope in Nyakeera – “Sinds kort heb ik een Ecosan toilet, waarvan ik de mest kan gebruiken voor mijn moestuin. Het was even wennen aan dit nieuwe systeem, maar dankzij de instructies van Join For Water en hun lokale partner kreeg ik het snel onder de knie. Ik ben er erg blij mee! Vroeger gingen we naar het toilet in de bosjes, maar nu hebben we een proper, duurzaam, geurloos toilet.”
Mjanwe – “De bouw van de toiletten gaat snel, waardoor we dagelijks flink wat produceren. Met acht kruiwagens zand, muram en een zak cement kunnen we al gauw 150 tot 200 stenen maken. Zo zijn er voor elk toilet ongeveer 800 stenen nodig!”
Registreer en we houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en bijkomend advies.