Werken aan een duurzame veiligheidscultuur

De gezondheid en het welzijn van onze medewerkers ligt ons nauw aan het hart. Een motiverende en vooral ook veilige werkomgeving is dus uiterst belangrijk. Sinds jaren wordt er dan ook onophoudelijk gewerkt aan het systematisch verbeteren van de arbeidsveiligheid en de arbeidsomstandigheden in de verschillende afdelingen, om alle risico’s zoveel mogelijk te kunnen wegwerken. 

 

Om ook ons eigen gedrag zo goed mogelijk aan alle eventuele risico’s te blijven aanpassen, hebben we in 2020 een interne veiligheidscampagne opgestart. Zo werd er een ‘werkgroep veiligheidscultuur’ opgericht, met als doel om een duurzame veiligheidscultuur te ontwikkelen, daarnaast werden ook veiligheidsambassadeurs aangesteld, en werd een veiligheidsmascotte in het leven geroepen.

 

Pilootsites Péruwelz en Kortemark

Om een duurzame veiligheidscultuur te ontwikkelen, zijn we in 2020 van start gegaan met 2 pilootsites, namelijk Péruwelz en Kortemark. Bij beide sites gebeurde er eerst een ‘terrein-exploratie’, waarna een nulmeting werd gedaan om te weten op welk veiligheidsniveau (op de ladder van Hudson) de sites zich bevonden. Uit de bevraging die daarvoor werd georganiseerd, bleek dat er bij beide sites reeds werk wordt gemaakt van veiligheid, maar dat de betrokkenheid bij veiligheid en naleving van regels nog vooral bij de leidinggevenden ligt. Reeds een mooi resultaat, maar er is nog werk aan de winkel om te komen tot de hoogste sport van de ladder, zijnde het generatieve niveau waar iedereen overtuigd is om veilig te werken omdat zij dat zelf willen (veiligheidseigenaarschap) . 

In februari 2021 werden er op beide sites mindsetsessies georganiseerd, zodat iedereen het belang van veiligheid zou inzien. Daarna werden er sessies georganiseerd i.v.m. ‘kennis-ontwikkeling’. Dat werd opgedeeld in een ‘wat’- en een ‘hoe’-gedeelte. In het ‘wat’-gedeelte lag de focus op veiligheidsgedrag. Er werd onder meer besproken wat het verschil is tussen attitude (wat we denken en met woorden belijden) en gedrag (datgene wat we doen en door anderen waarneembaar is), en wat het verschil is tussen rationeel (het alfabrein), intuïtief (het betabrein) en instinctief (het gammabrein) gedrag. Ook de 7 cruciale gedragingen kwamen uitvoerig aan bod, en er werd dieper ingegaan op het aanspreekgedrag: ‘Hoe kan je iemand op een eenvoudige manier aanspreken op onveilig gedrag?’ Het ‘hoe’-gedeelte ging verder in op hoe je kan omgaan met verschillende soorten gedrag. De focus hierbij is het opzetten van veiligheidsgesprekken en aanspreken, gaande van observatie t.e.m. het afsluiten van een gesprek. Ook werd aangehaald hoe je veiligheidsgedrag kan veranderen, en welke veelgemaakte fouten hierbij worden gemaakt. Tijdens deze sessie mochten de deelnemers meer ‘doen’, aan de hand van gezamenlijke oefeningen.

Daarna werden er op de pilootsites simulatieoefeningen georganiseerd. In een risicoloze omgeving werd praktisch ingeoefend wat in de sessies ervoor werd aangeleerd. Concreet ging het om herkenbare veiligheidssituaties waar de deelnemers op reageren, bijvoorbeeld het aanspreken van collega’s in een onveilige situatie, het herkennen van houdingen van collega’s, aandacht voor een of meerdere cruciale veiligheidsgedragingen… Een fase waarin we leren door het te doen en door anderen te observeren.

De volgende stap is dan om alles in te oefenen in de werkomgeving. Tegen eind 2023 willen we met de 2 pilootsites een “vooruitstrevende” (generatieve) veiligheidscultuur bereikt hebben waarin iedereen het veiligheidseigenaarschap waardig draagt. 

Opstart expertengroep

Op 19 maart 2021 werd ook de expertengroep opgestart, met als doel om interne expertise uit te bouwen. De vijf leden van de expertengroep volgden een intense opleiding om gecertificeerde Safety Behaviour Experts te worden.

Volgende topics kwamen daarbij aan bod:

  • kenmerken en bouwstenen van veiligheidscultuur (incl. diverse meetsystemen)
  • hoe veiligheidsgedrag ontwikkelen en beïnvloeden
  • hoe veiligheidsgedrag veranderen
  • gedragsbeïnvloeding (vanuit de context)
  • gedragsintenties versterken en ondersteunen
  • veiligheidseigenaarschap.

Daarnaast kregen deze experten een opleiding als trainer, waarbij ze hun didactische skills konden aanscherpen.

De experten nemen elk enkele sites op zich om te kijken in welke mate ze hun kennis kunnen toepassen en delen met anderen, en ze zullen ook nagaan waarin ze de sites kunnen bijstaan. Ook zullen ze huidige en nieuwe medewerkers sensibiliseren in het stellen van veilig gedrag (veiligheidseigenaarschap). Ze zullen hun kennis overbrengen in praktische workshops en de hiërarchische lijnen begeleiden in het toepassen ervan.

 

De andere sites

Uiteraard bleven de andere sites intussen niet stilstaan: de geleerde inzichten en ‘Best Practices’ worden binnen heel de groep gedeeld. Na de trajecten van de pilootsites zal het team van Safety Behaviour Experten de veiligheidscultuurtrajecten op de andere sites in goede banen leiden. Er komen toolboxen en workshops, cross-observaties door plantmanagers en leidinggevenden, diverse veiligheidscommunicaties, een Q&A bibliotheek…

 

 

 

Werken aan een duurzame veiligheidscultuur… SAMEN komen we er ! 

 

 

Ontdek onze andere duurzame realisaties van 2021

Alle realisaties

Altijd op de hoogte

Registreer en we houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en bijkomend advies.

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.