20210109 Aalbeke, Belgie. Wienerberger en Agentschap Natuur en Bos planten 2.650 nieuwe bomen in de voormalige groeve ‘Dewitte’, waar Wienerberger gedurende lange tijd klei groef voor de productie van kleidakpannen in de Koramic. Nu het Preshoekbos.
© JONAS LAMPENS

Boomplantactie groeve Dewitte Aalbeke

In de groeve 'Dewitte' aan de Lauwsestraat teAalbeke/Lauwe ontgon Wienerberger lange tijd klei voor de productie van dakpannen in de nabijgelegen fabrieken van Aalbeke en Moeskroen. Na de ontginning werd de groeve opgevuld met niet-verontreinigde gronden afkomstig van infrastructuurwerken in de omgeving. Toen deze werken op hun einde liepen, was het tijd om de nabestemming te realiseren.

Nabestemmingsplan

De groeve is gelegen in het Preshoekbos; het Stadsrandbos van Kortrijk en Menen. In samenwerking met het Agentschap voor Natuur en Bos en de steden werkte milieuconsulent Jan Feryn een nabestemmingplan uit dat zich ecologisch volledig inpast in de doelstellingen voor het bos. Er komt een grote waterplas van ca. 1 ha, omringd door hooiland dat via een bosrandvegetatie overgaat in een bos.

Plas

De plas krijgt een onregelmatige vorm en wordt met flauwe oevers aangelegd, waarop een rietkraag zal ontstaan. Hij komt in het laagst gelegen gedeelte van het terrein te liggen zodat hij grondwatergevoed wordt en steeds water kan bevatten. Maar ook het grootste deel van het terrein helt af naar de plas, waardoor het hemelwater gebufferd wordt en maximaal de kans krijgt om te infiltreren. In het centrale gedeelte van de plas wordt een zone met overdiepte aangelegd, zodat zelfs in de meest droge omstandigheden er een zone onder water blijft staan waar het waterleven zich kan in terugtrekken tot er opnieuw nattere periodes aanbreken.

Hooiland

De open gedeelten zullen een paar keer per jaar gemaaid of begraasd worden, waarbij het maaisel wordt afgevoerd. Op die manier gaan we de vergrassing tegen en zullen er maximaal kruiden- en bloemrijke vegetaties ontstaan, ideaal voor insecten en vlinders.

Ruigte en mantelzoom

Belangrijk voor de biodiversiteit is om een zo groot mogelijke variatie te hebben in begroeiing en bezonning. Het hooiland moet langzaam overgaan naar het bos via ruigte en een mantelzoom: hier is de begroeiing wat lager en verspreid, en wordt er niet gemaaid. Dit is een ideale habitat voor vlinders. Als na een aantal jaren de verbossing te groot wordt, worden gedeelten ervan gefaseerd in hakhout gezet, waarbij er steeds een variatie blijft in leeftijd van het bos.

Bos

Het bos zelf bestaat uit streekeigen soorten en kan de volgende jaren spontaan verder ontwikkelen. Maar liefst 20 verschillende soorten, waaronder zomereik, winterlinde, steeliep, boskers, haagbeuk, hazelaar, meidoorn, sleedoorn, spork en Gelderse roos, komen erin voor.

Het bos moest natuurlijk nog aangeplant worden. Daarom nodigden we op 9 januari 2022, samen met het Agentschap voor Natuur en Bos, buren, eigen medewerkers en mensen van Stad Kortrijk en Menen uit om samen boompjes te planten op de terreinen. Onder een stralende zon werd het met meer dan 100 enthousiaste planters een schitterende dag. Hieronder krijg je een impressie van de boomplantactie.

 

Ontdek onze andere duurzame realisaties van 2022

Alle realisaties

Altijd op de hoogte

Registreer en we houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en bijkomend advies.

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.