Buffering groevewater

Om beter met de klimatologische effecten van droogte en wateroverlast om te gaan, dient er ruimte gemaakt te worden voor water. De aanleg van infiltratie-/bufferbekkens vormen hier een deel van de oplossing.

De laatste jaren worden we steeds vaker geconfronteerd met extremen in het weer. Zo waren het voorjaar en de zomers van 2018, 2019, 2020 en 2022 heel droog, maar ook 2017 was eigenlijk al een droog jaar. De zomer van 2021 was dan weer extreem nat, al heeft zelfs die er niet voor kunnen zorgen dat het opgebouwde neerslagtekort werd weggewerkt. Steeds vaker horen we over historisch lage grondwaterstanden die niet hersteld geraken. Om beter met deze klimatologische effecten van droogte en wateroverlast om te gaan, dient er ruimte gemaakt te worden voor water. De aanleg van infiltratie-/bufferbekkens vormen hier een deel van de oplossing.

Zones voor buffering en infiltratie van hemelen grondwater

Wienerberger beschikt over 15 groeves en heeft waar mogelijk binnen zijn groeves zones voorzien voor buffering en infiltratie van hemelen grondwater. In deze waterpartijen kunnen we enerzijds water stockeren voor hergebruik in droge periodes, en anderzijds dienen zij ook als infiltratievoorziening voor aanvulling van de grondwaterlagen. De rechtstreekse opslag van water houdt in dat tijdens periodes van neerslagoverschot afstromende neerslag wordt opgevangen en afgeleid naar een bekken, waar het water wordt gestockeerd. Waar mogelijk proberen we volledig via gravitaire afstroming het water naar het bufferbekken te leiden. Dat is echter niet steeds mogelijk en soms moet er ook gepompt worden om het bekken te vullen (of achteraf, om het te ledigen).

De gebruiksmogelijkheden van het gestockeerde groevewater hangen af van de kwaliteit ervan. Binnen onze fabrieken kan het groevewater uit de bufferbekkens onder meer worden ingezet in de productieomgeving om de plasticiteit van de kleimix te verhogen. Door het gebruik van dit water, wordt er captatie van oppervlaktewater (bv. kanaalwater) of gebruik van leidingwater vermeden. Binnen de groeves wordt het water tijdens droge periodes vooral gebruikt ter voorkoming van stofhinder ten gevolge van het grondstoffentransport, waarbij er periodiek water verneveld wordt over de werfpistes, zodat het stof wordt neergeslagen.

Samenwerking met landbouwers

De toepassingen van het gebufferde groevewater hoeven ook niet te stoppen bij eigen gebruik. Zo is er in Kortemark in het kader van de Blue Deal van de Vlaamse Regering een samenwerkingsverband op poten gezet tussen het groenteverwerkend bedrijf Verduyn, een aantal lokale landbouwers en Wienerberger om het overschot aan water in te zetten voor landbouw. Het opgepompte groevewater wordt nu al gedeeltelijk opgevangen in een vijver van Wienerberger voor eigen gebruik. De rest van het groevewater zal afgeleid worden naar een nieuw bekken. Peilmetingen zullen dan beslissen waar het groevewater naartoe gaat, om het systeem optimaal te benutten en geen water verloren te laten gaan. Daarnaast zal partner Verduyn een deel van het beschikbare water zuiveren tot drinkwaterkwaliteit voor eigen gebruik. Ook landbouwers uit de omgeving zullen kunnen gebruikmaken van het opgevangen water. In eerste instantie zal de verdeling van het groevewater met flexibele leidingen gebeuren, maar het is de bedoeling om te evolueren tot een vast netwerk onder lage druk waarmee de eigen voorraden van de landbouwers aangevuld worden.

Wateroverlast beheersen

Naast hergebruik van water tijdens droge periodes, hebben de bekkens ook nog een secundaire functie. Het bufferen van neerslag in waterpartijen helpt ook om wateroverlast stroomafwaarts te beheersen. In plaats van het groevewater rechtstreeks richting externe waterlopen te verpompen, wordt het water intern gebufferd en deels vertraagd afgevoerd. Zo beperken we de afvoer naar waterlopen tot een minimum en geven we het water maximaal de kans om te infiltreren.

Ontdek onze andere duurzame realisaties van 2022

Alle realisaties

Altijd op de hoogte

Registreer en we houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en bijkomend advies.

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.