Veilige en gezonde werkomstandigheden in 2024

Duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid vormen de kern van onze bedrijfsvoering. Naast onze inzet voor grotere sociale projecten in binnen- en buitenland, ondersteunen we ook graag kleinere initiatieven die een positieve impact hebben op de lokale gemeenschap. In 2024 droegen we bij aan enkele lokale projecten door materialen te leveren die bijdragen aan duurzame en gemeenschapsversterkende infrastructuur.

Veilige en gezonde werkomstandigheden aanbieden is voor wienerberger prioritair. Bij al onze activiteiten plaatsen we veiligheid voorop. Via de Safety Portal-app kunnen risico’s of onveilige situaties gemeld worden. Iedere werknemer moet een onveilig geachte activiteit of procedure meteen stopzetten. Het werk mag enkel worden hervat wanneer de veiligheid opnieuw gegarandeerd is. Ondanks onze inspanningen op gebied van veiligheid, zijn ongevallen helaas nog steeds niet uit te sluiten. De frequentiegraad voor ongevallen met werkverlet lag in 2024 op 9,07 (een stijging van ruim 16% t.o.v. 2023).

Globaal over de afgelopen 5 jaar is er een dalende trend van 14,9 naar 9,07. 

Ons streefdoel is om als producent van bouwmaterialen en -oplossingen de beste veiligheidscijfers van de sector voor te leggen. De ultieme doelstelling van wienerberger is duidelijk: nul ongevallen.

Focus op leading indicatoren

Om dit ultieme doel te bereiken en meetbaar te maken gebruiken we 6 indicatoren die de PATHS (Positive Attitude Towards Health & Safety) score bepalen. Deze score bestaat uit 1 lagging indicator (waarbij we achteruitkijken naar de gemelde ongevallen, EHBO’s enz…) en 5 leading indicatoren zoals: proactieve veiligheidsmeldingen, de opgeloste veiligheidsmeldingen, aantal uren veiligheidsgesprekken door de leidinggevenden, de score op de veiligheidsaudit en het aantal uren H&S opleiding per medewerker.   

Meerdere sites ongevallenvrij

In 2024 had de site van Rumst geen ongevallen met werkverlet, en telden we 3 sites die reeds 2 jaar zonder ongevallen met werkverlet zijn: Beerse, Nova en Péruwelz; zij kregen een “zilveren certificaat”. De site van Westmalle heeft een “gouden certificaat” voor ruim 4 jaar ongevallenvrij.

Verkiezing top 3 veiligheidsmeldingen 2024

Sinds januari 2018 zijn wij gestart met het systematisch registreren, documenteren en oplossen van de zogenaamde “veiligheidsmeldingen”. Hierbij streven we naar een zo hoog mogelijke betrokkenheid en input van onze medewerkers.​​​

Jaarlijks slagen we erin om vele meldingen te registreren en op te lossen. In 2024 kwamen er maar liefst 3043 veiligheidsmeldingen binnen via de Safety Portal-app (t.o.v. 3023 in 2023).
De top 3 veiligheidsmeldingen bestaat uit STF (Slip Trip Fall) risico's, orde & netheid en intern verkeer. De doelstelling voor 2025 is om opnieuw 3000 veiligheidsmeldingen te halen.

Elk jaar wordt een top 3 gekozen uit de opgeloste veiligheidsmeldingen. Elke site maakte vooraf een selectie van hun veiligheidsmeldingen, waarna ze die presenteerden en toelichtten op de (online) Safety Award Ceremonie.

In 2024 ontvingen we maar liefst 40 inzendingen. Uiteindelijk werd de site van Kortemark uitgeroepen tot winnaar met de oplossing ‘Direct Reading Stof’ en ontving dan ook de hoofdprijs van 5.000 euro. Malle en Maaseik eindigden respectievelijk op de tweede en derde plaats en ontvingen hiervoor 3.000 en 2.000 euro.

In de handvormfabriek van Kortemark kwamen operatoren regelmatig in contact met kwartsstof. Tot voor kort werden stofmetingen uitgevoerd door een externe partij, waardoor de fabriek hier geen directe controle over had. De meetmomenten waren vooraf niet te bepalen en de resultaten lieten vaak lang op zich wachten. Om dit probleem op te lossen, is ervoor gekozen om de operatoren een stationair meetinstrument te geven. Hierdoor kunnen metingen op elk moment online worden geraadpleegd en kan er direct worden ingegrepen wanneer nodig.

De fabriek in Malle wist de jury te imponeren en behaalde de tweede plaats met hun filmpje ‘Humor… Voor een boodschap die blijft plakken’. Na de nationale veiligheidsdag van wienerberger organiseerde de vestiging in Malle nog een extra milieuoefening en een EHBO-sessie. Door middel van een creatief filmpje werd ervoor gezorgd dat de operators de belangrijke boodschap beter konden onthouden.

Last but not least… de fabriek in Maaseik heeft een ergonomische verbetering doorgevoerd in de ringoven met de introductie van de ZALY 2.0. Voorheen moesten de operatoren de gedroogde bakstenen handmatig stapelen van vloerniveau tot aan het gewelf, wat leidde tot repetitieve bewegingen en vaak ook overbelasting van spieren en gewrichten. Om de werklast voor de operatoren te verlichten, zijn de ZALY en ZALY 2.0 ontwikkeld. De ZALY ondersteunt bij het opbouwen van de lagen gedroogde stenen op vloerniveau, terwijl de ZALY 2.0 helpt bij het opbouwen in de hoogte. De verdere ontwikkeling van deze tools voor optimaal gebruik is nog steeds in volle gang.

Werken aan een duurzame veiligheidscultuur

De gezondheid en het welzijn van de medewerkers ligt wienerberger heel nauw aan het hart. Een motiverende en vooral veilige werkomgeving is onze prioriteit. wienerberger zet al geruime tijd in op het systematisch verbeteren van de arbeidsveiligheid en de arbeidsomstandigheden in de verschillende afdelingen.

Het aanpassen van ons gedrag tegenover eventuele risico’s is eveneens belangrijk. In 2020 lanceerden we daarom een interne veiligheidscampagne. Er werd een ‘werkgroep veiligheidscultuur’ opgericht, met als doel een vooruitstrevende veiligheidscultuur te ontwikkelen. Hierin is de rol van de operationele leidinggevende cruciaal; dit zijn onder meer de teamleiders en operationele managers die dagdagelijks aanwezig zijn op de werkvloer. Zij kregen workshops en praktijk coaching rond het voeren van engagerende veiligheidsgesprekken.   

Daarnaast werd hun risicoperceptie verruimd door onder meer het volgen van een “VCA-VOL” opleiding. In deze opleiding werd niet alleen theoretisch, maar ook praktisch inzicht in de verschillende domeinen van de welzijnswet bekomen. Daarnaast werd ook een opleiding taakrisicoanalyse voorzien en de bijhorende toepassing op de werkvloer, die wordt voortgezet in 2025.

Laatste sites stapten in het veiligheidscultuurtraject

Om een duurzame en vooruitstrevende veiligheidscultuur te ontwikkelen, gingen we in 2021 van start met 2 pilootsites, Péruwelz en Kortemark. In 2022 volgenden ook Malle, Rumst en Zonnebeke het veiligheidscultuurtraject. Het daaropvolgende jaar (2023) werden Aalbeke, Beerse Absheide en Moeskroen opgestart. In 2024 stapten ook Beerse Nova, Lanaken en Maaseik in het veiligheidscultuurtraject. Onze nieuwste site in Doornik volgt in 2025.

Veiligheidsdag wienerberger België 2024

Om het belang van veiligheid in de kijker te zetten, werd op 24 april 2024, in de week van de Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk, opnieuw op alle sites van wienerberger België een Nationale Veiligheidsdag georganiseerd. Het centrale thema in 2024 was “Zichtbaarheid in het verkeer”, waarbij bijzondere aandacht uitging naar de bewustmaking rond de blinde zones van zwaar (intern) verkeer zoals vrachtwagens, wielladers en heftrucks.

De medewerkers kregen er de kans om dit aan den lijve te ondervinden door achter het stuur van een wiellader plaats te nemen. Daarnaast waren er ook nog diverse workshops rond mentale veerkracht, communicatie, manueel hanteren van lasten, dynamische fietsworkshop, veiligheidsperceptie, orde en netheid, brandveiligheid etc.

De veiligheidsdag gaat steeds op alle sites tegelijk door, symbolisch aangezien veiligheid een thema is dat ons allemaal aanbelangt, en met elkaar verbindt. Om de leuze ‘veiligheid voorop’ kracht bij te zetten, wordt de veiligheidsdag georganiseerd bij stilliggende productie.

Focusgroepen veiligheid

In 2024 werden ook meerdere werkgroepen gestart met focus op veiligheid. Deze groepen worden georganiseerd over de sites heen en hebben tot doel om de beste praktijken met elkaar te delen. Zodoende komen praktische richtlijnen tot stand, geharmoniseerd over alle Belgische sites én in lijn met de richtlijnen vanuit de groep.

Enkele belangrijke thema’s waren onder meer: actieplan intern verkeer, machineveiligheid, betreden van besloten ruimtes, risicobewustzijn verhogen, aankoopbeleid met betrekking tot veiligheid, etc.  

Alle sites kregen bovendien ook een volledige compliance screening ten opzichte van de welzijnswetgeving.    

Ontdek onze andere realisaties van 2024 in het thema 'Werknemers en sociale impact'

Reference photo new construction apartment in Sint-Martens-Latem

Duurzaamheidsrapport 2024

 


Bekijk een overzicht van alle thema's die werden opgenomen in ons Duurzaamheidsrapport 2024.
 

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.