Bouwstijlen en bakstenen, hoe kiezen?

Als we het hebben over individuele bouwstijlen (landelijk, modern ...), dan kunnen we zeer uitgebreid gaan. Als we echter naar de algemene tendensen kijken, dan hebben we 3 grote bouwstijlen: Modern & Tijdloos, Hip & Trendy en Cottage. Elke bouwstijl heeft een invloed op de keuze van de baksteen, dak en bouwmaterialen, of niet?

Modern & Tijdloos

Bouwstijl

Of misschien wel de meest voorkomende of gekozen bouwstijl. Deze bouwstijl bestaat uit een mix van moderne en traditionele bouwmaterialen. Voor dit type woningen wordt er vaak gebruik gemaakt van handgevormde gevelstenen met een bijpassende voegkleur (toon-op-toon) in combinatie met een zadel- of piramidedak.

Hip & Trendy

Bouwstijl

Een woning in een moderne bouwstijl bestaat dikwijls uit grote en hoge glaspartijen, een grote dakoversteek in combinatie met een plat dak of experimentele hellende dakvlakken. Om strakke lijnen te bekomen, worden de gevelstenen vaak verwerkt met een dunne voeg; dat geeft de gevel een moderne uitstraling. Dat de gevelsteen van een moderne woning zwart of grijs dient te zijn is niet volledig waar; veel moderne woningen hebben ook gewoon een rode, gele of bruine baksteen. Tot slot worden er vaak ook verschillende materialen (aluminium, pvc, hout, glas … ) gecombineerd in de gevel.

Cottage

Bouwstijl

De typisch traditionele bouwstijl vertaalt zich al snel in een typische “fermette” of “pastorijwoning". De keuze voor verouderde/verweerde materialen is dus snel gemaakt. Voor deze bouwstijl zijn de getrommelde bakstenen met hun verouderde look op het “lijf” - of is het “woning” - geschreven. Het grote verschil tussen een “fermette” en “pastorij” is niet de baksteen, maar de andere bouwmaterialen. Denk maar aan gebruik van blauwsteen, lichtgekleurd schrijnwerk …

Of wees creatief, ga voor uw eigen stijl!

Hoewel een aantal stijlen steeds “vooraf bepalend” zijn, genieten u of uw architect tegenwoordig over voldoende vrijheid en creativiteit. Een moderne woning kan opgetrokken worden uit gelijmde traditionele gevelstenen, of omgekeerd, een oude villa in modern, strakke grijze gevelstenen (bv. Agora Agaatgrijs). Laat u dus inspireren en wees niet bang om “anders” te kiezen.

Map of dealers

Vind verdelers in uw buurt

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.