Welke werken laat u uitvoeren om te besparen op uw energiefactuur?
Welke werken laat u uitvoeren om te besparen op uw energiefactuur?
Bij hellende daken zijn er twee mogelijkheden. De isolatie komt tussen de bestaande keperstructuur of aan de bovenzijde van de draagconstructie (= sarkingdak).
In het eerste geval moeten de kepers wellicht worden aangevuld met lattenwerk bij de plaatsing van een voldoende dikke isolatielaag. Een dampremmende folie is noodzakelijk. Een sarkingdak vormt een doorlopende isolatiemantel zonder koudebruggen en beschermt de dakstructuur. Voor een sarkingdak moet u natuurlijk wel de bestaande dakbedekking laten wegnemen. Deze optie is dan ook vooral interessant als u de dakbedekking of de volledige dakstructuur vernieuwt.
Als u een hellend dak isoleert, hebt u ook een degelijk onderdak nodig. Dat voorkomt namelijk dat het isolatiemateriaal vochtig wordt, waardoor het aan isolerend vermogen inboet en sneller veroudert. Een winddicht onderdak houdt koude lucht en vocht tegen.
Isoleren is een noodzaak als u de ruimte onder de dakhelling in gebruik wil nemen als slaap-, hobby- of andere ruimte. Maar ook als bijvoorbeeld het dak lekt bij gebrek aan een onderdak en wanneer u de oude pannen en panlatten verwijdert om er één aan te brengen. Of als de houten kapconstructie gedeeltelijk of volledig aan vervanging toe is.
Hellende daken zijn ook de meest interessante oplossing op het gebied van regenwaterrecuperatie: een maximaal volume regenwater wordt opgevangen en de kleidakpannen hebben geen negatieve invloed op de kwaliteit van het regenwater. En als de oriëntatie goed zit, wekt u met zonnepanelen zelf uw energie op. Bereken zelf hoeveel regenwater u kan recuperen met onze handige tool.
Nog beter isoleren? Denk dan ook eens aan de buitengevels, het buitenschrijnwerk en eventueel de vloer. Met een gevelisolatie herleidt u koudebruggen tot een minimum.
Er zijn verschillende oplossingen mogelijk. Zowel massieve als spouwmuren bekleedt u aan de buitenzijde met isolatie. Bij spouwmuren verwijdert u eventueel ook de bestaande steen of gevelbekleding en plaatst u nieuwe isolatie tegen de dragende binnenmuur (‘binnenspouwblad’) of maakt of de spouw dicht. U kunt hierbij de buitenzijde afwerken met kleipannen, gevelstenen of gevelsteenstrippen.
Grote isolatiediktes zijn niet altijd mogelijk. Hou rekening met het rooilijndecreet en overschrijd de rooilijn maximaal met 14 cm. Opgelet, informeer eerst op de dienst stedenbouw of het wel toegelaten is. Zo verneemt u meteen ook of u een vergunning nodig hebt voor uw gevelrenovatie.
Woont u in een rijhuis? Hou dan rekening met een aantal specifieke zaken. Misschien is de dakstructuur verbonden met een of beide buurwoningen. Als u de gevel isoleert, zoekt u best een esthetische oplossing voor het verschil in diepte met de buurwoning. Als u ook de gemene muren extra wilt isoleren, doet u dat aan de binnenkant. En dat gaat natuurlijk ten koste van de binnenruimte en is technisch erg delicaat.
Meer informatie over energiezuinig verbouwen
www.energiesparen.be (Vlaanderen)
www.leefmilieubrussel.be (Brussel)
energie.wallonie.be (Wallonië)
U hebt renovatieplannen maar wenst meer informatie in te winnen? Dan bent u hier op de juiste plaats. In dit dossier behandelen en beantwoorden we prangende vragen over renoveren. Lees er dus alles over.
Laten we samen letterlijk uw dromen tastbaar maken in onze showrooms.