Bereken de benodigde materialen

Renoveren om te besparen op uw energiefactuur

Welke werken laat u uitvoeren om te besparen op uw energiefactuur?

Hellend dak isoleren

Bij hellende daken zijn er twee mogelijkheden. De isolatie komt tussen de bestaande keperstructuur of aan de bovenzijde van de draagconstructie (= sarkingdak).

In het eerste geval moeten de kepers wellicht worden aangevuld met lattenwerk bij de plaatsing van een voldoende dikke isolatielaag. Een dampremmende folie is noodzakelijk. Een sarkingdak vormt een doorlopende isolatiemantel zonder koudebruggen en beschermt de dakstructuur. Voor een sarkingdak moet u natuurlijk wel de bestaande dakbedekking laten wegnemen. Deze optie is dan ook vooral interessant als u de dakbedekking of de volledige dakstructuur vernieuwt.

Als u een hellend dak isoleert, hebt u ook een degelijk onderdak nodig. Dat voorkomt namelijk dat het isolatiemateriaal vochtig wordt, waardoor het aan isolerend vermogen inboet en sneller veroudert. Een winddicht onderdak houdt koude lucht en vocht tegen.

Isoleren is een noodzaak als u de ruimte onder de dakhelling in gebruik wil nemen als slaap-, hobby- of andere ruimte. Maar ook als bijvoorbeeld het dak lekt bij gebrek aan een onderdak en wanneer u de oude pannen en panlatten verwijdert om er één aan te brengen. Of als de houten kapconstructie gedeeltelijk of volledig aan vervanging toe is.

 

Populaire energiebesparende ingrepen

  • De vervanging van enkel glas door hoogrendementsglas
  • De plaatsing van een nieuwe hoogrendements- of condensatieketel voor de verwarming
  • Dakisolatie, met plaatsing van een winddicht onderdak

Voordelen hellend dak isoleren

  • Hellende daken versterken de architectuur van uw woning.
  • Ze creëren op een goedkope manier extra ruimte die vlot bruikbaar is.
  • Ze komen de compactheid van het gebouw ten goede, zodat er minder warmte verloren gaat.
  • Alle bouwprofessionals in ons land zijn door en door vertrouwd met de techniek van het hellend dak, zodat u gegarandeerd een waterdichte oplossing krijgt die ook esthetisch 100% klopt dankzij het ruime aanbod aan hulpstukken.

Hellende daken zijn ook de meest interessante oplossing op het gebied van regenwaterrecuperatie: een maximaal volume regenwater wordt opgevangen en de kleidakpannen hebben geen negatieve invloed op de kwaliteit van het regenwater. En als de oriëntatie goed zit, wekt u met zonnepanelen zelf uw energie op. Bereken zelf hoeveel regenwater u kan recuperen met onze handige tool.

Meer energiebesparende renovaties

Nog beter isoleren? Denk dan ook eens aan de buitengevels, het buitenschrijnwerk en eventueel de vloer. Met een gevelisolatie herleidt u koudebruggen tot een minimum.

Er zijn verschillende oplossingen mogelijk. Zowel massieve als spouwmuren bekleedt u aan de buitenzijde met isolatie. Bij spouwmuren verwijdert u eventueel ook de bestaande steen of gevelbekleding en plaatst u nieuwe isolatie tegen de dragende binnenmuur (‘binnenspouwblad’) of maakt of de spouw dicht. U kunt hierbij de buitenzijde afwerken met kleipannen, gevelstenen of gevelsteenstrippen.

Grote isolatiediktes zijn niet altijd mogelijk. Hou rekening met het rooilijndecreet en overschrijd de rooilijn maximaal met 14 cm. Opgelet, informeer eerst op de dienst stedenbouw of het wel toegelaten is. Zo verneemt u meteen ook of u een vergunning nodig hebt voor uw gevelrenovatie.

Woont u in een rijhuis? Hou dan rekening met een aantal specifieke zaken. Misschien is de dakstructuur verbonden met een of beide buurwoningen. Als u de gevel isoleert, zoekt u best een esthetische oplossing voor het verschil in diepte met de buurwoning. Als u ook de gemene muren extra wilt isoleren, doet u dat aan de binnenkant. En dat gaat natuurlijk ten koste van de binnenruimte en is technisch erg delicaat.

Meer informatie over energiezuinig verbouwen
www.energiesparen.be (Vlaanderen)
www.leefmilieubrussel.be (Brussel)
energie.wallonie.be (Wallonië)

Meer renovatietips?

U hebt renovatieplannen maar wenst meer informatie in te winnen? Dan bent u hier op de juiste plaats. In dit dossier behandelen en beantwoorden we prangende vragen over renoveren. Lees er dus alles over.

Bezoek onze showroom

Kijk. Droom. Kies.

Laten we samen letterlijk uw dromen tastbaar maken in onze showrooms.

  • Kom langs en laat u inspireren door onze innovatieve oplossingen. Bekijk ze, neem ze vast en ervaar uw toekomstige gevel, dak, bestrating of binnenmuur.
  • Onze showroomadviseurs geven u uitgebreid deskundig advies.
  • Neem uw favoriete stalen mee naar huis.

U kan ons vinden:

Londerzeel 

A12 - Koning Leopoldaan 1
2870 Breendonk

 

Kortrijk 

Kapel ter Bede 88
8500 Kortrijk

 

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.