Installing brick slips

Wienerberger toetssteen

Hoe bepaalt u de meest geschikte renovatieoplossing?
Welke zwakke punten (bouwknopen) werkt u weg?

Het antwoord komt u te weten dankzij de Wienerberger toetssteen. Die bestaat uit 8 gerichte vragen. Want in de praktijk botst u helaas wel eens op beperkingen als u een huis kocht of na jaren beslist om te renoveren.

Concreet? Stedenbouwkundige eisen verhinderen een renovatie met kleidakpannen. En plaatsgebrek maakt het voormetselen van een nieuwe gevel onmogelijk. Het zijn maar enkele voorbeelden.

1. Wat is de opbouw van uw muur?
Massief? Spouwmuur? Massief na afbraak van de gevelafwerking van de oorspronkelijke spouwmuur? Het antwoord op deze vraag is van belang voor de selectie van de juiste lastenboekteksten, tekeningen en principeschetsen.

2. Is de gevel gelegen aan de rooilijn en mag die overschreden worden?
Luidt het antwoord ‘ja’, dan zijn alle Wienerberger oplossingen mogelijk. Mag de rooilijn niet overschreden worden, dan zijn de Wienerberger oplossingen alleen mogelijk bij een spouwmuur. Er wordt dan extra ruimte gecreëerd door de bestaande gevel af te breken.

3. Hoe groot is de beschikbare ruimte voor renovatie, eventueel na afbraak van de gevelafwerking bij een spouwmuur? 10 cm of meer/minder?
Minder? Dan kan een energetische renovatie alleen met Steenstrips. Is er meer dan 10 cm ruimte, dan zijn ook andere oplossingen mogelijk.

4. Mag je voor de renovatie pannen gebruiken of zijn gevelstenen een (stedenbouwkundige) eis?
Stedenbouwkundige voorschriften kunnen het aantal mogelijkheden voor renovatie beperken. Informeer u.

5. Zijn er funderingswerken mogelijk?
Alleen het voormetselen van een nieuwe gevel op een nieuwe fundering vereist funderingswerken. De andere Wienerberger oplossingen zijn mogelijk zonder funderingswerken.

6. Zijn de dakoversteken en kroonlijsten voldoende?

Het antwoord op deze vraag is van belang voor de selectie van de juiste tekeningen en principeschetsen. Zijn de oversteken ontoereikend, dan zijn aanpassingen nodig. Wienerberger doet hiervoor een aantal praktische suggesties.

7. Zijn de dakoversteken zijdelings voldoende?
Dit is van belang voor de selectie van de juiste tekeningen en principeschetsen. Zijn de oversteken ontoereikend, dan zijn aanpassingen nodig. Wienerberger reikt hiervoor een aantal praktische oplossingen aan.

8. Worden de ramen behouden of vernieuwd?
Dit is van belang voor de selectie van de juiste tekeningen en principeschetsen. Werden de ramen recent vernieuwd en bedraagt de U-waarde van het glas 1.1W/m²K of beter, dan kun je overwegen om ze te behouden (afhankelijk van het ambitieniveau). Het behouden van de ramen bemoeilijkt wel de aansluitingen van de nieuw geplaatste muurisolatie met het raam. Vaak blijft daar een koudebrug bestaan. Controleer in dat geval op eventuele (potentiële) condensatieproblemen. Zijn de ramen meer dan 15 jaar oud, dan is het aangewezen om ze te vervangen bij het uitvoeren van een energetische gevelrenovatie.

 

Meer renovatietips?

U hebt renovatieplannen maar wenst meer informatie in te winnen? Dan bent u hier op de juiste plaats. In dit dossier behandelen en beantwoorden we prangende vragen over renoveren. Lees er dus alles over.

Bezoek onze showroom

Kijk. Droom. Kies.

Laten we samen letterlijk uw dromen tastbaar maken in onze showrooms.

  • Kom langs en laat u inspireren door onze innovatieve oplossingen. Bekijk ze, neem ze vast en ervaar uw toekomstige gevel, dak, bestrating of binnenmuur.
  • Onze showroomadviseurs geven u uitgebreid deskundig advies.
  • Neem uw favoriete stalen mee naar huis.

U kan ons vinden:

Londerzeel 

A12 - Koning Leopoldaan 1
2870 Breendonk

 

Kortrijk 

Kapel ter Bede 88
8500 Kortrijk

 

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.