Kleiklinkers plaatsen van chappe
Kleiklinkers plaatsen

Hoe zelf kleiklinkers leggen?

Van plan om zelf een terras, een oprit of een wandelpad in uw tuin aan te leggen? Dat is perfect mogelijk! Met dit verwerkingsadvies leert u zelf in enkele stappen kleiklinkers plaatsen.

Stap 1 - baanbed en werken voorbereiden

Uitgraven tot op juiste diepte

De ondergrond, of het baanbed, wordt doorgaans bekomen door grond af te graven. Belangrijk is dat de ondergrond stevig genoeg is om de fundering, de kleiklinkers en de belasting die er bovenop komt te dragen, bijvoorbeeld een auto op een oprit. De ondergrond moet ook voldoende waterdoorlatend zijn. Daardoor is het nodig om dieper uit te graven dan de dikte van de kleiklinkers. Controleer dus zeker en vast de diepte.

Uitzetten met draad en piketten

U kunt draad en piketten gebruiken om er zeker van te zijn dat de ondergrond overal diep genoeg is. Houd hierbij ook rekening met de nodige helling bij de eindafwerking om het regenwater voldoende af te voeren (2 m per 100 m).  Zorg ervoor dat de oppervlakte volledig vrij is van vuil, afval en water nadat u de nodige grond afgegraven heeft.

Stap 2 - kantopsluiting plaatsen

Afboording voorzien

Een goed geplaatste kantopsluiting, of afboording, is zeer belangrijk, want deze houdt de kleiklinkers op hun plaats.

  • Meestal hebt u hiervoor gewoon geprefabriceerde, lijnvormige betonelementen nodig. Plaats deze op de ondergrond nog voor u de fundering legt. Onder de afboording brengt u ook nog 5 tot 10 cm zand aan. Zet ten slotte de kantopsluiting stevig vast met zandcement en laat 1 dag uitharden.
  • Extra tip: om te vermijden dat u veel kleiklinkers moet verzagen, kunt u best voordien een rij kleiklinkers uitleggen. Op die manier weet u hoe ver de afboordingen uit elkaar moeten liggen zonder kleiklinkers te moeten verzagen. Gebruik hiervoor kleiklinkers vanop 4 verschillende palletten om eventuele nuances qua formaat te vermijden.
  • De kleiklinkers moeten uiteindelijk ongeveer 0,5 cm hoger liggen dan de kantopsluiting, zodat er geen water kan blijven staan (niet nodig als u een goot plaatst).
  • Naast de kantopsluiting voorziet u best ook 1 of 2 strekkenrijen (2 rijen van kleiklinkers op hun kant geplaatst). Zeker bij diagonale verbanden, zodat de gezaagde kleiklinkers niet tegen de kantopsluiting liggen.

Belangrijk: laat het zandcement (rond de kantopsluiting) eerst volledig uitharden voor u een fundering legt.

Installing pavers
Installing pavers

Stap 3 - geotextiel plaatsen en fundering leggen

Installing pavers
Installing pavers
Fundering leggen

Tussen de ondergrond en de fundering moet eerst een geotextiel komen. Dit is een doek in kunststof dat water toelaat om in de ondergrond te dringen, maar verhindert dat er vuil aan de fundering komt.

De dikte en het materiaal van de fundering hangt af van 2 factoren:

  • Draagkracht van de ondergrond (bijvoorbeeld klei of zand)
  • Te verwachten belasting (tuinmeubelen op een terras of een wagen op een oprit)

Bij particuliere toepassingen zoals terras, wandelpad, oprit ... volstaat doorgaans een fundering van 20 à 25 cm verdicht steenslag. Let er wel op dat de fundering aangetrild is en voldoende waterdoorlatend blijft, zodat u in de winter geen vorstschade hebt.

Belangrijk: er is een helling nodig van 2% bij de eindafwerking om water af te voeren. Dit moet u reeds doen bij het aanleggen van de fundering.

Stap 4 - straatlaag aanleggen

Straatlaag aanleggen

Breng een legbed (straatlaag) aan van ongeveer 4 cm. Daarop komen dan de kleiklinkers. Gebruik als materiaal grofkorrelig, hoekig zand of split, bijvoorbeeld breekzand 0/4. Te fijn materiaal kan in de fundering dringen en zo voor verzakkingen zorgen.

Het zand voor de straatlaag egaal verspreiden

-

Vlak afrijden tot dikte 50 mm

Gebruik stellatten en een rei om het legbed effen te maken.

Stap 5 - plaatsen van de kleiklinkers

Begin altijd aan de zijkant zodat u het legverband kan blijven aanhouden.

Zorg dat de kleiklinkers 5 mm hoger liggen dan de kantopsluiting.
Werk met een voeg van ongeveer 2 mm. Op die manier is de voeg voldoende breed om genoeg op te vullen met brekerzand of voegsplit.

‘Click-click-drop’-methode gebruiken

Tik de kleiklinker eerst tegen de 2 omliggende kleiklinkers, en tikt deze daarna in het legbed. Schuif niet met kleiklinkers, want dan kan er materiaal van het legbed tussen de klinkers komen en hebt u onregelmatige voegen.

Kleiklinkers leggen

Meng kleiklinkers vanop 4 verschillende palletten om een ideale kleurnuance te bekomen en maattoleranties te spreiden.

Controle rechtheid

Methode 1: met meetlat.
Controleer de rechtlijnigheid elke 5 rijen.

Controle rechtheid

Methode 2: met koord.
Controleer de rechtlijnigheid elke 5 rijen.

Verzagen van de kleiklinkers met waterzaag

Als u voor een legverband kiest waarbij aan de randen passtukken nodig zijn (verzaagde kleiklinkers), dan slaat u die plekken over in het begin en vult u die op helemaal op het einde van uw project. Gebruik geen passtukken die kleiner zijn dan 1/3de van de kleiklinker.

Stap 6 - invoegen en aftrillen

Oppervlakte schoonvegen

Nadat alle kleiklinkers geplaatst zijn, veeg het oppervlakte schoon.

Zand inkeren

Nu mag u voor de eerste keer de voegen invoegen met droog voegmateriaal. Gebruik hiervoor hoekig breekzand of split, korrelverdeling 0/1 of 0/2, met een beperkte hoeveelheid fijn materiaal.

Zand inkeren

Veeg het zand volledig open om al de voegen te vullen. Daarna verwijdert u het overtollige zand.

Aftrillen

U kunt u de oppervlakte aftrillen met een trilplaat, voorzien van een rubberzool. Begin van de zijkant en laat het altijd overlappen met een halve trilplaat. Door het aftrillen kan het voegmateriaal tot beneden in de voegen zakken. Het voegmateriaal spant zich ondertussen ook op. Tegelijk wordt ook de straatlaag (direct onder de kleiklinkers) verdicht. Belangrijk is om hier rekening te houden met een zetting van ongeveer 1 cm. Het aftrillen moet u 2 à 3 keer herhalen voor een optimaal resultaat. 

Het resultaat

Gebruikte kleiklinkers: Trendline Lotis UWF – halfsteensverband

Volg deze stappen, en u kunt probleemloos uw eigen oprit, wandelpad of terras aanleggen met onze kleiklinkers. Ga langs bij onze verdelers om uw kleiklinkers te bestellen of kom naar een Wienerberger showroom om uw keuze te maken. 

 

Passaqua, de waterpasserende kleiklinker

Wilt u een terras of oprit aanleggen met de Passaqua, dan zijn de meeste stappen dezelfde, maar met volgende aandachtspunten.

Straatlaag aanbrengen

Gebruik voor de straatlaag 'zwart voegsplit' 1/3. Verspreid het egaal over de fundering.

Vlak afrijden

Vlak afrijden tot een dikte van 50 mm.

Kleiklinkers leggen

Kleiklinker tegen omliggende klinker tikken, laten zakken en juist positioneren op de onverdichte straatlaag (click & drop methode). 

Kleiklinkers leggen

Opmerking: opletten op de positie van de afstandhouders!

Steenslag inkeren

Gebruik steenslag 1/3.
Ook bij Passaqua moet het oppervlak afgetrild worden zodat het voegmateriaal tot beneden in de voegen kan zakken en zich kan opspannen tussen de klinkers.
De voegen moeten steeds volledig gevuld zijn met voegmateriaal.

Het resultaat

Gebruikte kleiklinkers: Passaqua Doris - halfsteensverband

Map of dealers

Vind verdelers in uw buurt

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.