Recycled package pallet

Duurzame innovatie bij Wienerberger: het bekroonde succes van de circulaire krimphoes

Samen met verschillende partners heeft Wienerberger een circulaire krimphoes ontwikkeld! Dit knap stukje innovatie kwam tot stand dankzij een multidisciplinair samenwerkingsverband, waarin Wienerberger optrad als kennisfacilitator. Resultaat? Meer duurzaamheid in de bouwsector én de Packaging Award van Ufemat. Daar ontdek je in dit artikel het fijne van. 

Van Clean Site Circular naar gebundelde krachten 

Het zaadje voor een circulaire krimphoes werd geplant tijdens het Clean Site Circular project, geïnitieerd door recyclagepartner Valipac. Valipac heeft zijn eigen inzamelsysteem voor de folies van bouwwerven bij groothandelaars, en zet de recyclage ervan in gang. De meeste hoezen werden in China gerecycleerd.  

Maar toen China in 2018 de afvalban invoerde, moest de bouwsector op zoek naar een alternatief. En zo belandde onderzoek naar recyclagemogelijkheden in Europa in een stroomversnelling. Het doel? Een gesloten recyclageketen in bouwfolies creëren.

Al snel kwam het idee voor de recyclage van krimphoezen ter sprake. Het grote aandachtspunt: het hergebruik mocht niet ten koste gaan van de sterke prestaties van de folie. Om het concept te vertalen naar de realiteit, bundelde Valipac de krachten met verschillende experten. Waaronder ook Wienerberger natuurlijk!

 

Teamwerk zorgt voor succes  

Meer concreet werkte Morssinkhof Rymoplast - gespecialiseerd in de recyclage van kunststof - nauw samen met Total Polymers, verantwoordelijk voor het onderzoeksluik. Door het mengen van een speciale ‘booster’ en het gerecycleerde plastic voldeed de nieuwe folie aan specificaties die Wienerberger voor haar krimphoes vastlegde. Daarna voerden we verschillende tests uit op onze site in Beerse. Op die manier konden we de mogelijke impact van de verpakking op de gevelstenen en de prestaties tijdens het transport evalueren. Oerlemans Plastic nam de uiteindelijke productie dan weer voor zijn rekening. Ook FEMA, de Belgische federatie van bouwmaterialenhandelaars,  en Go4circle, de Belgische federatie van de afval- en recyclagesector, boden ondersteuning. De circulaire krimphoes, een unicum in de bouwsector, was geboren!

De circulaire krimphoes bestaat voor de helft uit gerecycleerd plastic én beschikt nog steeds over de nodige kwaliteiten voor de bestemde toepassing en het transport. Zo kan de sector het gebruikte volume van 40.000 ton verpakkingsmateriaal aanzienlijk terugdringen. Binnen het segment van verpakking voor bouwmaterialen boost deze innovatie dan ook de verduurzaming van de sector.

Recycled package pallet
Recycled package pallet

Winnaar van de Packaging Award 

De krimphoes genoot ook bijval van Ufemat, de Europese vereniging van nationale federaties van bouwmaterialenhandelaars en producenten. In oktober 2019 bekroonde die de krimphoes met de allereerste Packaging Award! Daarvoor hanteerde Ufemat enkele strenge evaluatiecriteria, gebaseerd op vier kritische vragen:

 1. Is het verpakkingsmateriaal zo ontworpen dat het gemakkelijk kan worden gerecycleerd? 
  Een beperkte bedrukking van de krimphoezen behoort tot de vereisten, maar ook het leegmaken van de verpakking zelf moet gemakkelijk zijn.

 2. Hoe circulair is de verpakking nu echt?
  Het gebruik van gerecycleerde materialen is cruciaal, net als de herbruikbaarheid van de verpakking in zijn geheel. Ook belangrijk is de mate van initiatief om het aandeel van gerecycleerd materiaal aan te wakkeren.

 3. Wordt de hoeveelheid afval voldoende beperkt?
  Enerzijds kijkt Ufemat naar de geleverde inspanningen om overbodig verpakkingsmateriaal te weren. Maar anderzijds is er een duidelijk systeem nodig om het gebruikte materiaal nadien terug in te zamelen.

 4. Hoe innovatief is deze realisatie precies?
  Dit gaat specifiek over de slimme manieren waarop de krimphoes beantwoordt aan de nood voor meer duurzaamheid in de sector.

 

Natuurlijk wendt Wienerberger de circulaire krimphoezen voortaan ook aan in haar eigen productieproces. Eén ding staat alleszins buiten kijf: met slimme samenwerkingen kunnen we nog sneller bouwen aan een duurzame sector. 

Andere duurzame realisaties van Wienerberger België (2019)

Lees meer

Altijd op de hoogte

Registreer en we houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en bijkomend advies.

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.