Maar toen China in 2018 de afvalban invoerde, moest de bouwsector op zoek naar een alternatief. En zo belandde onderzoek naar recyclagemogelijkheden in Europa in een stroomversnelling. Het doel? Een gesloten recyclageketen in bouwfolies creëren.
Al snel kwam het idee voor de recyclage van krimphoezen ter sprake. Het grote aandachtspunt: het hergebruik mocht niet ten koste gaan van de sterke prestaties van de folie. Om het concept te vertalen naar de realiteit, bundelde Valipac de krachten met verschillende experten. Waaronder ook Wienerberger natuurlijk!
Teamwerk zorgt voor succes
Meer concreet werkte Morssinkhof Rymoplast - gespecialiseerd in de recyclage van kunststof - nauw samen met Total Polymers, verantwoordelijk voor het onderzoeksluik. Door het mengen van een speciale ‘booster’ en het gerecycleerde plastic voldeed de nieuwe folie aan specificaties die Wienerberger voor haar krimphoes vastlegde. Daarna voerden we verschillende tests uit op onze site in Beerse. Op die manier konden we de mogelijke impact van de verpakking op de gevelstenen en de prestaties tijdens het transport evalueren. Oerlemans Plastic nam de uiteindelijke productie dan weer voor zijn rekening. Ook FEMA, de Belgische federatie van bouwmaterialenhandelaars, en Go4circle, de Belgische federatie van de afval- en recyclagesector, boden ondersteuning. De circulaire krimphoes, een unicum in de bouwsector, was geboren!
De circulaire krimphoes bestaat voor de helft uit gerecycleerd plastic én beschikt nog steeds over de nodige kwaliteiten voor de bestemde toepassing en het transport. Zo kan de sector het gebruikte volume van 40.000 ton verpakkingsmateriaal aanzienlijk terugdringen. Binnen het segment van verpakking voor bouwmaterialen boost deze innovatie dan ook de verduurzaming van de sector.