Waarom een biodiversiteitsactieplan?
Je hoort het overal en steeds meer de laatste jaren: onze natuurlijke soortenrijkdom staat onder druk. Wetenschappers spreken zelfs over de ‘6de uitstervingsgolf’ in de geschiedenis van onze planeet. Maar terwijl de vorige uitstervingsgolven (zoals die van de Dinosauriërs 66 Miljoen jaar geleden) een natuurlijke oorzaak kenden, ligt de mens aan de basis van de huidige biodiversiteitscrisis. Onze leefwijze en de manier waarop we met grondstoffen en energie omgaan zet een zware druk op de ecosystemen op onze planeet.
Nochtans zijn deze ecosystemen cruciaal voor ons eigen voortbestaan: ze zorgen onder meer voor ons zuiver water, kustbescherming, hout- en voedselproductie, bestuiving. We hebben er dus alle belang bij om er met zorg mee om te gaan. Willen we voor onze en de volgende generaties de wonderlijke diversiteit van de natuur enigszins behouden, dan moeten we nu in actie schieten.
Tegen eind 2023 wilden we voor elk van onze sites een biodiversiteitsactieplan hebben, met daarin concrete maatregelen om de biodiversiteit op onze productiesites te verhogen. Niet zonder trots kunnen we melden dat we intussen voor elk van onze Belgische productiesites een dergelijk plan klaar hebben.
Methodologie
In België zijn we al 10-tallen jaren bezig met concreet te werken rond biodiversiteit: we houden er rekening mee bij de herinrichting van onze groeves en ook op de fabriekssites legden we in onder meer Rumst, Beerse en Lanaken eerder al ecocorridors aan en legden er specifieke biotopen aan. Maar nu doen we dit voor al onze 11 productiesites in België.
We starten met een inventarisatieronde: welke natuur is er nu reeds op het terrein aanwezig, en welke natuur komt er in de omgeving voor? Daarna kijken we naar de kansen: kunnen we stukjes natuur met elkaar verbinden of kunnen we het leefgebied van bepaalde soorten die in de omgeving voorkomen gaan versterken? Hieruit ontstaat een inrichtings- en beheerplan, specifiek voor de site en gericht op het maximaliseren van de biodiversiteit. Van daaruit gaan we jaarlijks acties gaan definiëren, het zogenaamde biodiversiteitsactieplan. Eens de zaken op het terrein zijn uitgevoerd (de inrichtingsfase), is het cruciaal de ontwikkeling van het terrein te blijven opvolgen. Dit doen we door de verschillende natuurzones gericht te gaan beheren. Ook starten we de monitoring op van een aantal doelsoorten. Het beheerplan kan op die manier gericht bijgestuurd worden in functie van de ontwikkeling van de natuur.
Naast een positief effect op de natuur geven deze acties ook een meerwaarde voor ons bedrijf: onze werknemers kunnen in een aangenamere omgeving werken (zo plaatsen we al picknickbanken in groenzones of het kunnen plekken worden om even in rond te wandelen of te vergaderen), en we betrekken ze ook bij de verschillende acties: op de sites worden biodiversiteitsambassadeurs aangesteld en van een boomplantactie in Beerse maakten we een fijn familiegebeuren.