Reference photo new construction office in Wielsbeke
Horizontale voegen vullen met behulp van voegbord

Welke verschillende soorten voegmortel bestaan er?

De ene voeg is de andere niet. Voegen tussen keramische gevelstenen vervullen meerdere functies. Ze hebben niet alleen een esthetische rol, maar spelen ook een belangrijke rol in de stevigheid van uw metselwerk.

De voegmortel moet compatibel zijn met de metselmortel. De eigenschappen van de voegen moeten afgestemd worden op de functie dat het voegwerk te vervullen heeft. Ze moeten een zodanige mechanische sterkte, fysische en chemische bestandheid hebben dat een voldoende duurzaam oppervlak bekomen wordt. De eigenschappen van de voegmortel moeten dus afgestemd worden in functie van de blootstellingsklasse en in functie van de te verwachten mechanische werkingen zoals bijvoorbeeld: zettingen, schokken, krassen …

Net zoals bij de metselmortels wordt ook bij voegmortels een onderscheid gemaakt tussen fabrieksmortels en eigen bereide mortels.
 

1. Droge fabrieksmortels

Vanuit het standpunt van een consistente en verbeterde samenstelling ten opzichte van zelfbereide voegmortels, raden wij ten stelligste aan om te werken met samengestelde droge voegmortels! Zeker voor zogenaamde “toon-op-toon”-voegen is het belangrijk om met deze producten te werken.

Van het volledige gamma Terca gevelstenen bieden wij u een overzichtslijst van de door ons gebruikte en aanbevolen voegreferentiecodes. Deze referenties zijn een interpretatie van Wienerberger en kunnen uiteraard per bouwheer en per achitect verschillend zijn. Ga dus nooit blindelings af op de door ons opgegeven referentie en neem daarom steeds een voegstaal alvorens te bestellen.

Heel dikwijls wordt de kleur van de voeg ook met een tint bleker gekozen om de  baksteen iets meer te laten "spreken".

Deze geprefabriceerde droge mortels zijn meestal samengesteld uit kwartskorrels, kalksteen, kalk, witte cement, vochtwerende producten en minerale kleurstoffen. Meestal zijn er additieven toegevoegd om uitbloeiingen en uitlogingen zoveel mogelijk te beperken.
 

2. Eigen bereide voegmortels

De samenstelling van de voegmortel kan variëren in functie van de gewenste kleur. Voor de klassieke kleuren is volgende samenstelling aangewezen:

- Basis

  • 200 kg cement CEM I 42,5 , vermengd met 100 kg hydraulische kalk per m³ zand
  • ofwel 300 kg cement CEM II of CEM I 42,5 per m³ zand

- Type zand

  • Rijnzand 0/1, voor een grijze kleur
  • Duinenzand, voor een crème-kleur
  • Wit zand, voor een bleke witachtige kleur

Men kan bijvoorbeeld ook de volgende specifieke mix gebruiken :

1 volumedeel witte cement + 1 volumedeel schelpkalk + 6 volumedelen scherp zand volgens de gewenste kleur.

Voor een gekleurde voeg die perfect aansluit bij de kleur van de gevelsteen (ter creatie van uniforme kleurvlakken), is het aangewezen om te werken met de droge samengestelde voegmortels.
 

Map of dealers

Vind verdelers in uw buurt

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.