3D rendering of renovation project in Spiere
Renovation single family in Spiere - status before renovation
Renovation single family in Spiere
Renovation single family in Spiere

Renovatie alleenstaande woning Spiere

Het project Spiere is een van onze meest ambitieuze testcases. 

Deze verouderde en verkommerde woning van 100 jaar oud smeekte om een opknapbeurt. Vooral omwille van vocht- en schimmelproblemen. Ambitie? Een lagere energiescore. De afdeling Bouwfysica van de KU Leuven monitorde het energieverbruik en binnencomfort voor en na de renovatie om inzicht te krijgen in het effect van thermische renovaties.

Vocht, schimmel, ...

De uitdaging was groot, want deze alleenstaande woning uit circa 1900 is gebouwd in volsteense muur en werd geteisterd door vocht- en schimmelproblemen door koudebruggen. De energiescore was dramatisch laag, dat bewezen de cijfers.

Uitdaging? Architectuur, wooncomfort, energie-efficiënte en duurzaamheid samenbrengen tot een sluitend geheel. Daarvoor werden de krachten gebundeld met Wienerberger, Recticel Insulation en de KU Leuven. Een ideale testcase dus. We probeerden een antwoord te formuleren op een aantal vragen.

  • Welke invloed heeft een ingrijpende renovatie van dak en gevel met kwaliteitsvolle isolatie en een afwerking met kleipannen op het wooncomfort en de energie-efficiëntie?
  • Welke graad van luchtdichtheid kan daarbij worden bereikt?
  • Hoe en in welke mate zijn bouwknopen aan te pakken?
  • Welke investeringskost vergt een stapsgewijze verbetering van het E-peil?

De resultaten en lessen van deze cijfers dienen als leidraad voor volgende renovatieprojecten. Doel? Een doeltreffende aanpak van lage-energierenovatie van woningen.

Grondige isolatie + energetische ingrepen

De woning kreeg eerst een compleet nieuwe isolatieschil om de isolatiescore te verbeteren.

Op de muren werd de isolatie geschrankt geplaatst in twee lagen van 10 cm, doorlopend achter het houten regelwerk. Ook op het dak werd 2 keer 10 cm isolatie geplaatst.

Alle buitenschrijnwerk werd vernieuwd en de gevels onderkapt. De kelder bleef buiten het beschermd volume en er kwam een ventilatiesysteem C+. Op het gelijkvloers en in de badkamer staan nu radiatoren, in de living een kachel geschikt voor lage-energiewoningen.
 

Kleipannen creëren continue look

Het oude vervallen huisje kreeg een complete facelift. De architect koos ervoor om het volume van de woning te accentueren. Daarvoor was de juiste materiaalkeuze van de buitenafwerking cruciaal. En om de illusie te wekken dat de gevel zich tot een dakvorm plooit, viel de keuze op een combinatie van Façatile Blauw gesmoord met Plato Blauw gesmoord in dezelfde kleur en materie.
 

Isolatie, esthetiek en duurzaamheid

De mooie en strak uitgevoerde detaillering in combinatie met de Koramic keramische en niet-keramische hulpstukken van Wienerberger zorgen voor een mooi en strak resultaat. Ze sluiten naadloos op elkaar aan en en accentueren het volume. Een totaaloplossing, esthetisch én functioneel.

De metingen van de KU Leuven toonden een hele verbetering op energetisch vlak: een constantere temperatuur, geen risico op schimmelvorming en een (veel) betere luchtdichting. Belangrijkste verbetering na het plaatsen van nieuw schrijnwerk, de dakrenovatie en de gevelrenovatie?

  • Het E-peil daalt van E310 naar E74, een verbetering met 75%.
  • De netto-energiebehoefte zakt van 410 naar 79 kWh/m², een verbetering met 80%.
  • De kostprijs voor de dak-en gevelrenovatie blijft beperkt tot 40% van de totale renovatiekost.

De renovatie resulteerde in een aanzienlijke waardevermeerdering van de woning. Een schilrenovatie met duurzame keramische materialen gaat levenslang mee en is bijgevolg het belangrijkste element in de waardebepaling van de woning.

Informatie over het project

 
Architect
Locatie
Producten
Gevel
Dak
 

avdk architecten, Cyndie Hanssens

Spiere

 

Façatile Blauw gesmoord (product uit gamma)

Kijk. Droom. Kies.

Laten we samen letterlijk uw dromen tastbaar maken in onze showrooms.

  • Kom langs en laat u inspireren door onze innovatieve oplossingen. Bekijk ze, neem ze vast en ervaar uw toekomstige gevel, dak, bestrating of binnenmuur. 
  • Onze showroomadviseurs geven u uitgebreid deskundig advies. 
  • Neem uw favoriete stalen mee naar huis.

U kan ons vinden:

Londerzeel 

A12 - Koning Leopoldaan 1
2870 Breendonk

Kortrijk 

Kapel ter Bede 88
8500 Kortrijk

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.