Verpakking Porotherm binnenmuurstenen

Wienerberger en Total streven naar ‘gesloten recyclingketen’

Total werkt samen met partners, zoals Wienerberger, om een gesloten recyclingketen in bouwfolies te creëren. Het doel: krimphoezen uit de bouwsector recycleren zonder dat de prestaties ervan worden aangetast.

De partners van "Clean Site Circulair"

Het doel van het “Clean Site Circulair”-project is het recycleren van gebruikte natuurlijke krimphoezen uit de bouwsector in een gesloten systeem, zonder dat de prestaties van de folie worden aangetast.

Het project ‘Clean Site Circulair’ wordt gecoördineerd door Valipac, en heeft zijn succes te danken aan de nauwe samenwerking tussen belangrijke spelers in de waardeketen.

  • Morssinkhof Rymoplast produceert hoogwaardige gerecycleerde materialen uit ingezamelde krimphoezen
  • Total Polymers heeft de ‘virgin booster’ en het recept ontwikkeld op basis van het Total Circular Compounds®-concept
  • Oerlemans Packaging produceert de krimphoesfolies
  • Wienerberger gebruikt de krimphoezen voor haar pallets met bouwmaterialen
  • Valipac implementeerde 15 jaar geleden het Clean Site-systeem voor de inzameling van verpakkingsfolies op bouwwerven
  • Fema vertegenwoordigt de handelaren in bouwmaterialen in België

Het projectteam heeft aangetoond dat een gesloten kringloop van 'krimphoes tot krimphoes' industrieel haalbaar en technisch gelijkwaardig is aan conventionele oplossingen.  Het door Total ontwikkelde folierecept vereist het gebruik van Total Lumicene Supertough® 22ST05 als booster om aan de hoge eisen van de markt te voldoen.

Via FEMA proberen de projectleden dit succesverhaal te verspreiden. 

 

Meer uitleg over de partners

Over Total Polymers

De businessunit Total Polymers maakt deel uit van de divisie Refining & Chemicals van de Total Groep. Op het gebied van polymeren combineert Total haar toonaangevende technologieën, capaciteiten en expertise in katalyse, processen en producten, om haar klanten hoogwaardige en duurzame oplossingen aan te bieden. Total maakt gebruik van hernieuwbare en gerecycleerde basismaterialen van biologische oorsprong en ondersteunt initiatieven die erop gericht zijn de ecologische voetafdruk te verkleinen, in lijn met haar streven naar betere energie.

www.polymers.total.com

 

Over Valipac

Valipac is het Belgische EPR-systeem voor industriële verpakkingen. Valipac voldoet aan de wettelijke verplichtingen van zijn 7200 klanten wat de preventie en het beheer van industrieel verpakkingsafval betreft, door bewijzen te verzamelen van recycling en/of terugwinning van het ingezamelde verpakkingsafval. De rol van Valipac bestaat er ook in het recyclen van industrieel verpakkingsafval aan te moedigen. Om ervoor te zorgen dat de materialen aan de bron worden gesorteerd, biedt Valipac financiële steun aan bedrijven met actieve sorteersystemen.  We nemen bovendien actief deel aan demonstratieprojecten en leggen deze ook voor. Zo dragen we bij aan duurzame oplossingen op het vlak van milieu en economie.

www.valipac.be

 

Over Oerlemans Packaging

Oerlemans Packaging produceert klantspecifieke, flexibele kunststof verpakkingen en folies van hoge kwaliteit. Op de productielocaties van Oerlemans Packaging worden voortdurend nieuwe verpakkingsconcepten ontwikkeld. We zorgen voor duurzaamheid via de Re-Think-aanpak (www.rethinkplastics.nl). De Oerlemans Packaging Groep bestaat uit 7 dochterondernemingen. Elke onderneming heeft haar eigen specialiteit. Als producent kan OPACK een compleet pakket flexibele kunststof verpakkingen aanbieden. Het hoofdkantoor van Oerlemans Packaging is gevestigd in Genderen (Noord-Brabant).

www.oerlemanspackaging.nl

 

Over de Morssinkhof Rymoplast Groep

Sinds het opkomende gebruik van kunststoffen is Morssinkhof Rymoplast de pionier in kunststofrecycling. Met een productie van meer dan 260.000 ton per jaar is Morssinkhof Rymoplast een van Europa's grootste producenten van hoogwaardige gerecyclede grondstoffen. Het bedrijf is Actief op de Europese markt, gaande van kleine bedrijven in de kunststofverwerkende industrie tot 's werelds grootste multinationals.

Over Morssinkhof Rymoplast 

Een vooraanstaand leverancier van maalgoed, regranulaat en compounds en tevens een betrouwbare afnemer van gesorteerde post-consumer- en postindustriële kunststoffen.

https://www.morssinkhofplastics.nl/

 

Over Wienerberger

Wienerberger werd opgericht in 1819 en blikt terug op een geschiedenis van 200 jaar. Wienerberger is de grootste baksteenproducent ter wereld (Porotherm, Terca), en is marktleider voor kleidakpannen (Koramic, Tondach) in Europa en voor betonklinkers (Semmelrock) in Centraal- en Oost-Europa. Ook is het bedrijf een van de voornaamste leveranciers van buissystemen in Europa (keramische buizen, Steinzeug-Keramo, en plastic buizen, Pipelife). Wienerberger beschikt in totaal over 197 productielocaties in 30 landen. Wienerberger streeft voortdurend naar innovatie met intelligente bouwconcepten en totaaloplossingen. 

Lees meer...

 

Over Fema

Fema vertegenwoordigt 90% van de professionele handelaren in bouwmaterialen in België. Haar missie omvat het maatschappelijk debat met vakbonden over lonen en arbeidsomstandigheden, naast een actieve aanwezigheid in de bouwwaardeketen. Samen met haar zusterorganisatie FEPROMA (die 65 A-producenten van bouwmaterialen vertegenwoordigt) worden gemeenschappelijke projecten bedacht en uitgevoerd. Fema is van oudsher partner van Valipac voor het helpen weghalen van kunststof krimpverpakkingen van de bouwwerven, het zogenaamde ‘Clean Site-systeem' (www.cleansitesystem.be). Quasi al haar leden worden hierbij betrokken.

www.ufemat.eu

Andere duurzame realisaties van Wienerberger België (2018)

Lees meer

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.