Photography of dust filter in Péruwelz
Photography of dust filter in Péruwelz

Installatie van stofafzuiging in de Retroafdeling

Het Retroproces is een proces waarbij we de basisstenen behandelen. Het bestaat uit het trommelen en het toevoegen van een mengsel van poedervormig of vloeibaar cement. De stenen krijgen hierdoor een ander uitzicht.

Onze Retroafdeling is heel belangrijk: deze produceert het hele jaar door, omvat 3 teams en staat in voor de productie van de reeksen Retro, Rustica, Domus en Imperium. 

 

Een gezonde werkomgeving is belangrijk

In 2014 en 2017 voerden we stofmetingcampagnes uit. Daaruit bleek dat de werknemers van de Retroafdeling in grote mate blootgesteld waren aan stof en dat deze situatie moest verbeteren.

Na overleg met het lokale preventiecomité om de beste oplossing te bepalen, werd daarom een investeringsverzoek ingediend voor de installatie van een afzuigsysteem. We kozen het bedrijf Keller voor de uitvoering van dit project.

Deze concrete werken werden uitgevoerd

De eerste stap van het bedrijf Keller was een analyse. Na hun analyse - en in overeenstemming met de teams van Péruwelz - werden de volgende acties uitgevoerd:

 • Installatie van een zakkenfilter aan de buitenkant van het Retrogebouw
 • Aanpassing van de oude afzuigkappen bij de Retro-doseringsmodules
 • Installatie van kappen op:    - de Rustica-doseringsmodules
                                                          - de vaten voor de bereiding van mengsels
                                                          - de belangrijkste valpunten
 • Afzuiging van de Rustica-caissons, de transportbanden en de sorteerlijn
 • Overdruk van de twee sorteercabines
 • Installatie van een sas met dubbele automatische deuren bij de ingang van de Retro
 • Installatie van een wand om de RETRO-werkplaats af te sluiten van de rest van de fabriek

De werkzaamheden begonnen op 8 oktober 2018 en werden afgerond op 20 maart 2019 met de definitieve ingebruikname van de aanzuigfilter.

Dit project vereiste een goede voorbereiding en een goede samenwerking tussen alle diensten: veiligheid - productie - logistiek en het bedrijf Keller. De installatie werd immers uitgevoerd zonder de werkplaats stil te leggen. En uiteindelijk werden zowel het budget als de deadline gerespecteerd. Er zijn bovendien geen ongevallen of incidenten gemeld.

stoffilter
Stoffilter in Péruwelz
© Wienerberger Belgium

Maar liefst 75% minder stof

Op 29 maart 2019 werd een nieuwe campagne van stofmetingen uitgevoerd door de firma Becoh. De resultaten toonden een vermindering van ± 75% ten opzichte van de waarden die in 2014 en 2017 werden opgetekend.

De geïnstalleerde filter voldoet ook aan de interne (voor onze collega's) en externe (voor de omwonenden) geluidsnormen, en aan de normen voor atmosferische uitstoot.

De ploegleider Rudi Merlin, die al 3 jaar in het RETRO-atelier werkt, is erg blij met het eindresultaat. Net als zijn collega’s merkte hij een duidelijke verbetering van de luchtkwaliteit.

Hij voegt eraan toe dat er gedurende de hele duur van het project een zeer goede coördinatie was tussen de arbeiders en de teams van de firma Keller.

Kortom, alleen maar positief nieuws!

Photography of dust filter in Péruwelz
Stoffilter in Péruwelz
© Wienerberger Belgium

Andere duurzame realisaties van Wienerberger België (2018)

Lees meer

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.