Landduin Wienerberger Beerse

Zo draagt Wienerberger Beerse bij tot meer biodiversiteit

Via tal van projecten verhoogt Wienerberger de biodiversiteit op haar terreinen... Resultaat? Bepaalde dier- en plantensoorten kunnen zich nestelen in een omgeving waar ze thuishoren. Daar is de transformatie van onze vestiging in Beerse een fraai voorbeeld van. 

Buffer tussen industrie en natuur

Een tijd geleden heeft Wienerberger Beerse op haar bedrijventerrein een landduin en ecologische gracht aangelegd. De groene infrastructuur die zo ontstond, is cruciaal als natuurverbinding voor planten en dieren. Vandaag fungeert de duin dan ook als buffer tussen industrie en natuur, en handhaaft ze mee het ecosysteem.

Meer specifiek grenst het terrein van Wienerberger aan de Absheide. Dat natuurgebied is samen met het nabije Het Blak deel van het Natura 2000-netwerk; een Europees netwerk van beschermde natuurterreinen die met elkaar in verbinding staan. Het omvat alle gebieden die aangewezen zijn op grond van de Europese Vogelrichtlijn en Habitatrichtlijn.

In totaal zorgde Wienerberger voor maar liefst 1,1 hectare extra natuur in functie van maximale biodiversiteit! Want ook dat is duurzaamheid. 

 

Zo gingen we te werk 

Hoe we dit project precies verwezenlijkten? Eerst verwijderden we de Japanse duizendknoop, een invasieve exoot, van het terrein. Daarna bouwden we de duin op. Nadien bedekten we de duin over de volledige oppervlakte met een zandlaag, en entten we ze met heidemaaisel. Zo konden we een heidebiotoop met open, droge vegetaties tot leven brengen.

Nu vinden heidesoorten, zoals de levendbarende hagedis, de tengere pantserjuffer en de heidesabelsprinkhaan er hun plek. De ecologische gracht aan de voet van de duin buffert het hemelwater én maakt het overtollige water beschikbaar voor hergebruik. Bovendien verzekert de gracht de aanwezigheid van natte biotopen, onder meer geschikt voor poelkikkers en vinpootsalamanders.

Kortom: deze extra natuuroppervlakte creëert leefgebieden voor soorten die voor het gebied van belang zijn. En vandaag wordt het terrein nog steeds beheerd met oog op verdere ontwikkeling van de natuur!

Plan Durability Wienerberger production site Beerse
Plan landduin Wienerberger Beerse

Andere duurzame realisaties van Wienerberger België (2019)

Lees meer

Altijd op de hoogte

Registreer en we houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en bijkomend advies.

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.