Zo werkt Wienerberger mee aan een grensoverschrijdende natuurverbinding

Wienerberger baat in Lanaken een steenfabriek uit, pal aan de grens met Maastricht. Samen met Leembank ontginnen we er ook leem voor de productie van bakstenen. Dat gebeurt in een ontginningsgebied net ten noorden van de steenbakkerij, geprangd tussen het Albertkanaal en de Nederlandse grens. De ontginning is van bepaalde duur en nadien wordt het gebied ingericht als watergebonden bedrijventerrein aan het Albertkanaal. 

Project Albertknoop

Aan beide kanten van de grens moesten de ruimtelijke ontwikkelingen goed op elkaar worden afgestemd. Net daarom werkten de gemeenten Maastricht en Lanaken, de provincies Nederlands en Belgisch Limburg, NV De Vlaamse Waterweg, Wienerberger en de Leembank nauw samen in het project Albertknoop.

Bij de ontwikkeling van het nieuwe bedrijventerrein zou er hoe dan ook waardevolle natuur, die aanwezig was op de kanaaltaluds, verloren gaan. Om die reden legden de partners nu al de grensoverschrijdende ecocorridor Zouwdal aan. Dat werd een droogdal met daarrond kruidenrijk grasland, dat overgaat in struweel en bos.

Bij de uitvoering van het project baseerden we ons op het plan van natuur- en landschapsexperten. Dat slaat de brug tussen de oevers van het Albertkanaal enerzijds en de Maasvallei en de Nederlandse Zuid-Willemsvaart anderzijds.


Aandacht voor mens en natuur 

Onder meer dassen, vleermuizen, akkervogels, vlinders als de veldparelmoer, levendbarende hagedissen en rugstreeppadden vinden in het Zouwdal opnieuw leefgebied. Meer nog, ze kunnen via de ecocorridor voortaan bewegen tussen natuurkernen, die tot voor kort van elkaar gescheiden waren.

Wienerberger en haar partners dachten ook aan de voordelen voor de mens. Centraal in de corridor én pal in het groen ligt een fiets- en wandelverbinding. Langs deze route richtten de gemeente Lanaken en de Nederlandse provincie Limburg het Archeomonument Fort aan de Zouw op. Dat verwijst naar de sporen van een uniek Karolingisch fort, dat we bij de voorbereidingen van de ontginning hadden ontdekt. Een mooie bezienswaardigheid voor wandelaars en fietsers dus!

En dan zijn er natuurlijk nog de bewoners van de dichtbevolkte wijk Malberg. Zij keken uit op het toekomstige bedrijventerrein, maar hadden verder ook last van het geluid van de steenfabriek. Een geluidsscherm had soelaas kunnen bieden, maar zou ondermaats scoren op esthetisch vlak. In overleg met de omwonenden en de gemeenten Maastricht en Lanaken hebben we daarom een andere oplossing bedacht: een grondwal die landschappelijk en ecologisch aansluit op het Zouwdal. Wienerberger trok de wal op rond haar fabrieksterrein.

Resultaat? Een heuvelrug van bijna 100.000 kubieke meter grond, lokaal tot 8 meter hoog! Een win-winsituatie, dus. Want de bewoners kijken sindsdien uit op het groen, Wienerberger vond een oplossing voor de geluidsoverlast én de natuur ziet bovendien haar ecologisch netwerk versterkt.

De ecologische inrichting van de grondwal en het Maastrichtse grondgebied konden we trouwens realiseren dankzij de financiering van Interreg-project 2B Connect!

 

Nieuwe inrichtingen 

En er is meer: onlangs plaatste Wienerberger nog een torenvalkkast en een bijenhotel op de grondwal. Onze werknemers kunnen sinds kort op de picknickbank even pauzeren temidden het groen, en de schapen zorgen voor een natuurlijke manier van onderhoud.

Andere duurzame realisaties van Wienerberger België (2019)

Lees meer

Altijd op de hoogte

Registreer en we houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en bijkomend advies.

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.