Boscompensatie Putte
© Bosgroep Antwerpen Zuid vzw

Wienerberger draagt bij tot natuurontwikkeling op eigen terreinen, maar ook daarbuiten

Wienerberger heeft het afgelopen jaar voor 4 hectare aan bos gecompenseerd binnen Vlaanderen. De boscompensatie was nodig omdat Wienerberger op haar bedrijventerreinen te Beerse spontaan opgeschoten bosjes liet rooien. Het bijzondere daarbij is echter dat dit niet alleen gebeurde om ons stockageplein uit te breiden, maar voor het grootste deel om er topnatuur voor in de plaats aan te leggen. 

Inderdaad, op de vrijgekomen ruimtes komt een grote landduin rondom de stockageplaatsen, waarop heidehabitats tot ontwikkeling zullen komen, die behoren tot Europees beschermde natuur. Met de landduinen creëren we leefgebieden voor soorten die voor het gebied belangrijk zijn, zoals de levendbarende hagedis, tengere pantserjuffer en heidesabelsprinkhaan. Omdat ze pal naast of in de buurt van Natura-2000 gebieden liggen waar herstel van heide een topprioriteit is, zullen ze meehelpen om de Europese natuurdoelstellingen te behalen. Met de aanleg van de landduinen bestrijden we in één klap ook de invasieve exoot Japanse Duizendknoop ter plaatse.

Daarnaast gebeurt de boscompensatie zelf in natura, dus door een effectieve aanplant van bomen op het terrein, en dit voor de dubbele oppervlakte dan wat gerooid werd. De aanplant van bomen levert een bijdrage aan de biodiversiteit en zorgt tegelijkertijd voor de opslag van tonnen CO2. Binnen Wienerberger wordt veel belang gehecht aan natuurontwikkeling en biodiversiteit.

Zo werden in 2020 op een aantal terreinen in Turnhout, Houthalen-Helchteren en Putte boscompensaties uitgevoerd, steeds in overleg en met hulp van een lokale bos- en/of natuurvereniging. In Turnhout werd op die manier een bestaand natuurgebied verder uitgebreid. Op de terreinen van Limburgs Landschap in Houthalen-Helchteren werd binnen het natuurgebied ‘Zwarte Berg’ een nieuw bos aangeplant met onder andere beuken en eiken, waar ongeveer de helft van de totale boscompensatie plaatsvond. Limburgs Landschap heeft hiervoor ook een natuurbeheerplan uitgewerkt met als doel een biodivers landschap te creëren waarbij open grasvelden, kleine bossen en mozaïekzones elkaar afwisselen. Dankzij verdere aanplant van bomen ontstaat er een groot aaneengesloten bos- en natuurgebied.

Bovenstaande projecten passen volledig binnen het duurzaamheidsbeleid van Wienerberger, dat van biodiversiteit een speerpunt heeft gemaakt voor de komende jaren. Zo willen we tegen 2023 op al onze sites wereldwijd een biodiversiteitsactieplan hebben lopen. Daarnaast willen we ook producten op de markt brengen die bijdragen aan de biodiversiteit. 

Ontdek onze andere duurzame realisaties van 2020

Alle realisaties

Altijd op de hoogte

Registreer en we houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en bijkomend advies.

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.