Wienerberger steunt Maggie Program vzw

Maggie Program vzw is de non profit afdeling van DMOA architecten. Het heeft als doel kleinschalige bouwprojecten met innovatieve en duurzame oplossingen uit te rollen in moeilijk bereikbare of conflictgebieden, meer specifiek in ontwikkelingslanden en dit voor vluchtelingen en kansarme mensen. De Maggie Program is ontstaan als gevolg van de Maggie shelter innovatie. Wienerberger steunt graag dit mooie initiatief. 

Wat is het Maggie-programma? 

Het Maggie-programma staat voor een alomvattende aanpak om vluchtelingen en achtergestelde mensen wereldwijd toegang te geven tot gezondheidszorg en onderwijs, en hen perspectief te bieden via hun Europese kennis van bouwtechnieken en innovatie. Het doel is om via kleinschalige bouwprojecten, innovatieve oplossingen te bieden in moeilijk te bereiken gebieden, of conflictgebieden.

Voor hun werking maken ze gebruik van de 'Maggie shelter', een constructie die eruitziet als een tent, maar de voordelen heeft van een echt vast gebouw. De Maggie is ontworpen op basis van 30 levensreddende criteria. Door de dubbelwandige structuur ter plaatse op te vullen met lokale materialen (zand, isolatie en zelfs plastic afval) en met de hulp van lokale arbeid, ontstaat een duurzame, circulaire en ecologische infrastructuur die minstens 15 jaar meegaat. De Maggie is een gamechanger die de wig tussen urgentie en lange termijn ontwikkeling kan tegemoetkomen en daardoor humanitaire hulp goedkoper kan maken met een lagere voetafdruk. Maggies’ unieke kwaliteiten laten toe om heel snel een kwalitatieve ruimte te bouwen in een tijdelijke context waar vaste gebouwen niet haalbaar zijn (politiek, praktisch, snelheid…).


Maggie goes to Yezidi

Een eerste project van Maggie Program vzw dat wij steunen is 'Maggie goes to Yezidi', een project in Irak dat in 2019 werd opgeleverd. In het post-ISIS Irak zijn ongeveer twee miljoen mensen uit eigen land verdreven. Alleen al het Shariya-kamp in Duhok herbergt duizenden Yezidi's die gevlucht zijn. In totaal biedt dit kamp onderdak aan 20.000 mensen, waarvan ten minste 9.000 kinderen. Als de kinderen in het kamp de juiste accomodatie krijgen, dan kunnen zij zich intellectueel en emotioneel ontwikkelen. Het ontwerp van het project is dan ook gebaseerd op zeer concrete opdrachten en een evaluatie van de behoeften, met inbegrip van traditionele klaslokalen, ruimtes voor kunsttherapie en enkele polyvalente praktische ruimtes

Het resultaat is een opzet van 4 Maggie shelters en 2 containers. Deze ruimtes zullen de kinderen in het Shariya-kamp voldoende gelegenheid bieden om te herstellen van hun trauma's, te spelen en in een echte gemeenschap te leven. Dankzij de unieke samenwerking met Panaga NGO, een plaatselijke non-profit, zal het mogelijk zijn om elk jaar minstens 100 kinderen toegang te geven tot onderwijs en traumaverwerking. Het Maggie-programma geeft vluchtelingen de kans om op een veilige plek te leren en te oefenen, zodat ze op eigen benen kunnen staan. Zo krijgen ze de mogelijkheid om de gemeenschapsleiders en ondernemers van morgen te worden. De trauma-helende school is intensief in gebruik voor de Yezidi kinderen, alsook voor opleidingen aan volwassen in de avond. 

Bekijk de aftermovie van dit project. 

Maggie goes to Kakuma

Een tweede project van Maggie dat Wienerberger steunt, is 'Maggie goes to Kakuma', een project in Kenia dat in 2020 werd opgeleverd. Kakuma is een stadje in het noordwesten van Kenia. Er is al een vluchtelingenkamp sinds 1992, dat momenteel meer dan 186.000 vluchtelingen en asielzoekers opvangt, waarvan 55% kinderen, die gevlucht zijn van oorlog en geweld in buurlanden.

In september 2018 besloten Dr. Jane Goodall en Koen Timmers om het 'Innovation Lab Schools' project op te richten. Iedere Lab School zal beschikken over internetverbinding en laptops en tablets, en reeds 1.000 leerkrachten sloten zich aan om les te geven via Skype, aan kinderen en lokale leerkrachten. In Kakuma werd de eerste Innovation Lab School opgericht, maar er was nog nood aan degelijke infrastructuur, om meer kinderen tegelijk les te kunnen geven. Daarom werden er 2 Maggie shelters geplaatst die gebruikt worden als klaslokalen, verbonden met een container om de laptops op te slaan. 

Dankzij deze unieke samenwerking kunnen 200 kinderen per jaar school lopen, en kunnen lokale leerkrachten worden opgeleid. Maggie Program vzw biedt vluchtelingen de gelegenheid om te leren en te oefenen op een veilige locatie, zodat ze op hun eigen benen kunnen staan en de gemeenschapsleiders en ondernemers van morgen kunnen worden. 

Ontdek onze andere duurzame realisaties van 2020

Alle realisaties

Altijd op de hoogte

Registreer en we houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en bijkomend advies.

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.