Update over de bouw en promotie van de Ecosan ‘Flower Toilets’ in Oeganda

Met de ‘Flower Toilets’ wil Join for Water de toegang tot goede toiletten in Oeganda verbeteren om de volksgezondheid te stimuleren, zonder schadelijke impact op het milieu. Bovendien kunnen – dankzij de unieke aanpak – jonge lokale ondernemers een inkomen verwerven.

In tijden van corona is nog maar eens het belang van een goede hygiëne gebleken. Daarom zette Join for Water in 2020 extra in op de constructie van handwasfaciliteiten, de sensibilisering van de bevolking en meer toiletten. Want ongeveer de helft van de bevolking in Oeganda heeft nog steeds geen toegang tot een ‘verbeterde sanitaire voorziening’ volgens de standaarden van de Verenigde Naties.
 

Bestaande toiletten verontreinigen bodem en rivieren

Niet alleen het lage aantal toiletten is zorgwekkend, ook de duurzaamheid van bestaande voorzieningen laat te wensen over. De toiletten bestaan traditioneel uit een manueel gegraven put met daarboven een provisoire beschutting. Deze sanitaire voorzieningen leiden – net als een gebrek aan toiletten – tot vervuiling van het grond- en oppervlaktewater. En bijgevolg ook tot de verontreiniging van nabijgelegen rivieren en meren.

Dit is ook het geval in de West-Oegandese regio rond Lake George. De grondwaterspiegel staat er zodanig hoog dat de putten van de traditionele latrines instorten. Het gevolg: mensen zijn nog minder geneigd om in een toilet te investeren. Dit leidde tot sterke lokale verontreiniging en slechte gezondheidssituaties voor de bevolking. Vooral kinderen werden vaak ziek en stierven aan diarree, cholera en tyfus.
 

Corona raakt bevolking vooral financieel

Ook de coronacrisis heeft een impact. Vele economische sectoren vielen stil, en de inkomens lagen dus een stuk lager dan gemiddeld. Daardoor kon de lokale bevolking moeilijker hun bijdrage leveren voor de aankoop van een Flower Toilet, ondanks de stijgende vraag. Join for Water nam dan ook acties om meer fondsen te mobiliseren voor een verdere investering in de duurzame sanitaire oplossing.

 

Realisaties in 2020

  • Oegandese medewerkers en ondernemers produceerden 55.000 bouwblokken voor de constructie van Flower Toilets in Nyakeera, Kabambiro en Karangura.
  • Er werden 66 toiletten gebouwd bij gezinnen, waarna zij werden gesensibiliseerd en getraind in het gebruik van de Flower Toilets.
  • Er werden 2 sanitaire blokken op scholen gebouwd: telkens 4 toiletten voor jongens met een faciliteit om handen te wassen, en 4 toiletten voor meisjes met handwasfaciliteit en een extra wasplaats.

 

Bekijk ook het bijhorende rapport 2020 van OVO en Join For Water

Sanitaire faciliteiten voor scholen

Mjanwe – Jonge Oegandezen produceren de bouwblokken voor een Flower Toilet. Met acht kruiwagens zand en murram (rode klei) en een zak cement kunnen ze 150 tot 200 blokken maken. Per toilet zijn ongeveer 800 blokken nodig.

Ontdek onze andere duurzame realisaties van 2020

Alle realisaties

Altijd op de hoogte

Registreer en we houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en bijkomend advies.

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.