Installing ClickBrick
Installing ClickBrick

Circulair bouwen met het innovatieve ClickBrick-systeem

Met ClickBrick biedt Wienerberger een innovatief circulair bouwsysteem aan voor het droogstapelen van gevelstenen. Dankzij deze manier van verwerken kunnen de bakstenen later gemakkelijk worden gedemonteerd en hergebruikt. Daardoor betekent ClickBrick een belangrijke doorbraak voor een circulair materiaalgebruik in de sector.

In het droogstapelsysteem komt er geen mortel of lijm aan te pas. Het is namelijk gebaseerd op een mechanische verankering door middel van roestvrijstalen clips en dito spouwankers. De plaatsing verloopt soepel en snel en wordt niet beïnvloed door de weersomstandigheden, wat de timing van de uitvoeringsfase vergemakkelijkt. Het ClickBrick assortiment bestaat uit diverse kleuren en texturen.
 

Getest en goedgekeurd

Uit een studie van de VUB blijkt dat een ClickBrick gevel na 30 jaar bij demontage maar liefst 70% van zijn waarde behoudt en perfect kan worden ingezet voor een volgend bouwproject. Ook na een langere levensduur blijft de financiële waarde verrassend groot. Bij demontage na 50 jaar bedraagt de restwaarde nog altijd 56%.

Ook de levenscyclusanalyse (LCA) toont aan dat ClickBrick een bewezen lage milieu-impact heeft. Dat is aan meerdere kwaliteiten van de bakstenen te danken. Ze hebben een lange levensduur waarin ze niet moeten worden vervangen. Het systeem vereist de inzet van slechts twee materialen, namelijk baksteen en metaal. De demontage kan gebeuren met een minimum aan arbeid en zonder de stenen te beschadigen, zodat ze zonder verlies kunnen worden hergebruikt.
 

ClickBrick in de praktijk

In België werd het systeem reeds benut voor de aanpassing en uitbreiding met nieuwbouw van het jongerenverblijfcentrum Ten Dries in Sint-Denijs (Zwevegem), naar een ontwerp van BAST architects & engineers. Dit project legt de lat hoog wat sociale, ecologische en economische duurzaamheid betreft. Het is dan ook geen toeval dat hier voor de eerste keer in ons land het innovatieve circulaire gevelsysteem ClickBrick van Wienerberger werd toegepast.

 

Ontdek onze andere duurzame realisaties van 2021

Alle realisaties

Altijd op de hoogte

Registreer en we houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en bijkomend advies.

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.