Verdere energiebesparingen en verlagingen van CO2-uitstoot

Onze energieteams blijven continu zoeken naar oplossingen om het energieverbruik te verlagen. Ook in 2021 zijn er weer heel wat projecten uitgevoerd die zorgen voor een vermindering van de CO2-uitstoot. Hieronder vind je een greep uit de mooie resultaten die afgelopen jaar bereikt werden in verschillende Wienerberger vestigingen. 

Beerse & Pottelberg smoorovens: lager gasverbruik tijdens het smoorproces 

Een smooroven wordt gebruikt om stenen of dakpannen een andere kleur te geven. Dat wordt gedaan door de smooroven volledig te vullen met gas. Door een betere regeling van dat smoorgas kan er minder gas gebruikt worden om toch hetzelfde resultaat in kleur te krijgen. Dat zorgt voor een verlaging van het gasverbruik met zo’n 5-10%. 

Beerse – Malle – Kortemark kamerdrogers: slimmer drogen 

Tijdens het drogen van de stenen is er niet op ieder moment in het proces evenveel lucht nodig. Door gebruik te maken van frequentieregelaars op de ventilatoren kan het luchtverbruik beter gestuurd worden en wordt er ook minder elektriciteit verbruikt. 

 

In Beerse werden er ook extra frisse luchtkleppen bijgeplaatst. Hierdoor kan de warme lucht die van de oven komt efficiënter gebruikt worden. Dat heeft het gasverbruik van de drogerij laten dalen met 10%.

Alle sites: continue massa-energiebalans door Pitotmetingen

Om een keramisch product in een tunneloven te bakken is er theoretisch gezien 1 kg lucht per 1 kg product nodig, om dat zo energie-efficiënt mogelijk te doen. Op zowat alle sites werd/wordt er meer lucht gebruikt dan nodig. Er werden daarom overal pitotbuizen geplaatst op de ovens om de luchthoeveelheden (en energiehoeveelheden) te meten. Hierdoor kan de luchthuishouding doorheen de ovens gemeten, gecontroleerd en bijgestuurd worden, zodat het bakken van de producten zo energiezuinig mogelijk gebeurt.

Beerse – Lanaken – Pottelberg – TDH oven: lager gasverbruik bakproces door verwarmen verbrandingslucht 

In navolging van de positieve resultaten in Péruwelz werd ook in Beerse, Lanaken, Pottelberg en TDH telkens een tunneloven uitgerust om de lucht van de branders op te warmen. Door lucht op de branders te zetten van 150°C of meer, in plaats van omgevingslucht (25°C), is er minder gas nodig om de producten te bakken.

Ontdek onze andere duurzame realisaties van 2021

Alle realisaties

Altijd op de hoogte

Registreer en we houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en bijkomend advies.

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.