Factory workers operating palletising unit at factory producing facing bricks
© Uwe Strasser

Arbeidsveiligheid: Wienerberger neemt zijn verantwoordelijkheid

Veilige en gezonde werkomstandigheden aanbieden is voor Wienerberger prioritair. Bij al onze activiteiten plaatsen we veiligheid voorop. Via de Safety Portal-app kunnen risico’s of onveilige situaties gemeld worden. Elk jaar wordt een top 3 gekozen uit de opgeloste veiligheidsmeldingen. Daarnaast organiseren we ook elk jaar een Veiligheidsdag op alle sites. 

Arbeidsveiligheid algemeen

Iedere werknemer moet een onveilig geachte activiteit of procedure meteen stopzetten. Het werk mag enkel worden hervat wanneer de veiligheid opnieuw gegarandeerd is.

Ondanks onze inspanningen op gebied van veiligheid, zijn er helaas nog steeds ongevallen gebeurd. De frequentiegraad voor ongevallen met werkverlet lag in 2022 op 9,37 (een belangrijke daling van 25% t.o.v. 2021).

Meerdere sites ongevallenvrij

In 2022 telden we 4 sites zonder ongevallen met werkverlet (sites TDH, Devakort, Westmalle en Maaseik). Sites Westmalle en Maaseik waren respectievelijk zelfs 2 en 3 jaar ongevallenvrij.

Nieuwe werkkledij

In 2022 werden alle sites voorzien van uniforme High Visibility werkkledij (fluo oranje met reflecterende stroken), conform de Wienerberger veiligheidsstandaard.

We care Wienerberger

Het aantal afwezigheidsdagen door ziekte lag in 2022 op gemiddeld 13,56 dagen per werknemer. Deze stijging van 10% t.o.v. 2021 valt te verklaren door Corona.

Het ‘We care Wienerberger’-programma focust op de ondersteuning van onze werknemers terwijl ze actief zijn, maar ook terwijl ze ziek zijn, of terugkomen na een periode van ziekte. Zo trachten we, in overleg met alle sociale partners, de betrokkenheid van de medewerkers te verhogen en in te zetten op een positieve ingesteldheid en welzijn.

Onze teamleiders en leidinggevenden werden in 2022 opgeleid rond het voeren van terugkeergesprekken en gesprekken tijdens de afwezigheid van de werknemer.

Verkiezing top 3 veiligheidsmeldingen 2022

Sinds januari 2018 zijn wij gestart met het systematisch registreren, documenteren en oplossen van de zogenaamde ‘veiligheidsmeldingen’. Hierbij streven we naar een zo hoog mogelijke betrokkenheid en input van onze medewerkers. Jaarlijks slagen we erin om vele meldingen te registreren en op te lossen. In 2022 kwamen er maar liefst 2280 veiligheidsmeldingen binnen via de Safety Portal-app (bijna een verdubbeling ten opzichte van 2021). De top 3 veiligheidsmeldingen bestaat uit STF (Slip Trip Fall), machines en orde & netheid. Meer dan 80% van de veiligheidsmeldingen werd opgelost binnen de vooropgestelde termijn. De doelstelling voor 2023 is om 2 veiligheidsmeldingen per medewerker te registreren (zo'n 2400 in totaal), waarvan 85% succesvol afgehandeld.

Elk jaar wordt een top 3 gekozen uit de opgeloste veiligheidsmeldingen. Elke site maakte vooraf een selectie van hun veiligheidsmeldingen, waarna ze die presenteerden en toelichtten op de (online) Safety Award Ceremonie. Site Zonnebeke kwam als winnaar uit de bus, voor het plaatsen van een ergonomische tilhulp aan de pers/ snijmachine. 

Voor - zonder tilhulp
Voor - zonder tilhulp
Na - met tilhulp
Na - met tilhulp
Engagerende veiligheidsgesprekken oefenen

Werken aan een duurzame veiligheidscultuur

De gezondheid en het welzijn van de medewerkers ligt Wienerberger heel nauw aan het hart. Een motiverende en vooral veilige werkomgeving is onze prioriteit. Wienerberger zet al geruime tijd in op het systematisch verbeteren van de arbeidsveiligheid en de arbeidsomstandigheden in de verschillende afdelingen. Het aanpassen van ons gedrag tegenover eventuele risico’s is eveneens belangrijk. In 2020 lanceerden we daarom een interne veiligheidscampagne. Er werd een ‘werkgroep veiligheidscultuur’ opgericht, met als doel een vooruitstrevende veiligheidscultuur te ontwikkelen. Om dat doel te helpen bereiken, stelden we veiligheidsambassadeurs aan, en werd er een veiligheidsmascotte ontwikkeld.

3 sites toegevoegd aan het veiligheidscultuurtraject

Om een duurzame en vooruitstrevende veiligheidscultuur te ontwikkelen, gingen we in 2021 van start met 2 pilootsites, Péruwelz en Kortemark. In 2022 stapten ook Malle, Rumst en Zonnebeke in het veiligheidscultuurtraject. Iedere site kreeg een eigen nulmeting, om te weten op welk veiligheidsniveau (op de veiligheidscultuurladder van Hudson & Parker) de sites zich bevonden. De nulmeting bestond uit een enquête met 16 specifieke vragen waarop de medewerkers intuïtief hun eigen mening konden geven, aangevuld met gesprekken op de werkvloer. Zo kon een goed beeld worden bekomen van de maturiteit van de veiligheidscultuur op elke site. De resultaten van de nulmetingen worden meegenomen in het veiligheidscultuurtraject van de desbetreffende site.

Workshops Veiligheidsleiderschap

De leden van het ‘Safety Behaviour Experts’- team organiseren interne workshops voor de operationele leidinggevende van de sites. In de workshops wordt teruggekoppeld op de nulmeting, worden engagerende veiligheidsgesprekken geoefend, en wordt ingegaan op het ABC van de gedragspsychologie. Elke workshop wordt afgesloten met een zogenaamde ‘Call to action’: een opdracht die in de navolgende weken moet worden uitgevoerd zodat de praktijk (motorisch leren) aan de theorie (cognitief leren) kan worden gekoppeld. Op die manier wordt goed veiligheidsleiderschap verankerd in de dagelijkse gewoontes.

De overige sites

Uiteraard bleven de andere sites intussen niet stilstaan. De verworven inzichten en ‘best practices’ worden namelijk steeds gedeeld binnen de groep. De overige sites nemen binnenkort ook deel aan een intensief veiligheidscultuurtraject. Werken aan een duurzame veiligheidscultuur… SAMEN komen we er!

Brandveiligheid op Veiligheidsdag

Veiligheidsdag

Om het belang van veiligheid in de kijker te zetten, werd op 28 april 2022 (de Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk) voor het eerst op alle sites van Wienerberger België een Nationale Veiligheidsdag georganiseerd. Op de diverse sites stonden verschillende thema’s centraal, waaronder brandveiligheid, EHBO, valpreventie, heffen en tillen en verkeersveiligheid. De veiligheidsdag ging op alle sites tegelijk door, symbolisch aangezien veiligheid een thema is dat ons allemaal aanbelangt, en met elkaar verbindt. Om de leuze ‘veiligheid voorop’ kracht bij te zetten, wordt de veiligheidsdag georganiseerd bij stilliggende productie.

Ontdek onze andere duurzame realisaties van 2022

Alle realisaties

Altijd op de hoogte

Registreer en we houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en bijkomend advies.

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.