Eikelmuis

Biodiversiteitsactieplannen Wienerberger België

Wienerberger wil in 2023 voor elk van zijn 200-tal productiesites wereldwijd een actieplan opstellen om op het terrein zelf, via gerichte maatregelen, de lokale biodiversiteit te versterken. Naast CO2-reductie (decarbonisatie) en circulariteit, vormt biodiversiteit één van de drie pijlers van ons ESG-beleid (Environment, Social, Governance).

Waarom een biodiversiteitsactieplan?

Je hoort het overal en steeds meer de laatste jaren: onze natuurlijke soortenrijkdom staat onder druk. Wetenschappers spreken zelfs over de ‘6de uitstervingsgolf’ in de geschiedenis van onze planeet. Maar terwijl de vorige uitstervingsgolven (zoals die van de Dinosauriërs 66 Miljoen jaar geleden) een natuurlijke oorzaak kenden, ligt de mens aan de basis van de huidige biodiversiteitscrisis. Onze leefwijze en de manier waarop we met grondstoffen en energie omgaan zet een zware druk op de ecosystemen op onze planeet.

Nochtans zijn deze ecosystemen cruciaal voor ons eigen voortbestaan: ze zorgen onder meer voor ons zuiver water, kustbescherming, hout- en voedselproductie, bestuiving. We hebben er dus alle belang bij om er met zorg mee om te gaan. Willen we voor onze en de volgende generaties de wonderlijke diversiteit van de natuur enigszins behouden, dan moeten we nu in actie schieten.

Daarom wil Wienerberger in 2023 voor elk van zijn 200-tal productiesites wereldwijd een actieplan opstellen om op het terrein zelf, via gerichte maatregelen, de lokale biodiversiteit te versterken. Naast CO2-reductie (decarbonisatie) en circulariteit, vormt biodiversiteit één van de drie pijlers van ons ESG-beleid (wat de ‘E’ van environment betreft).

 

Methodologie

In België zijn we al tientallen jaren bezig met concreet te werken rond biodiversiteit: we houden er rekening mee bij de herinrichting van onze groeves, en ook op de fabriekssites legden we in onder meer Rumst, Beerse en Lanaken eerder al ecocorridors aan, en we legden er specifieke biotopen aan. Maar nu zullen we dit dus doen voor al onze 11 productiesites in België.

We starten met een inventarisatieronde: welke natuur is er nu reeds op het terrein aanwezig, en welke natuur komt er in de omgeving voor? Zo werd op 18 juli 2021, bij de inventarisatie van onze site in Moeskroen, een braamtronkenbij (Heriades rubicola) ontdekt. De soort werd al enkele jaren verwacht in ons land, maar dat was de eerste bevestigde waarneming van de soort in België.

Daarna kijken we naar de kansen: kunnen we stukjes natuur met elkaar verbinden, of kunnen we het leefgebied van bepaalde soorten die in de omgeving voorkomen gaan versterken? Hieruit ontstaat een inrichtings- en beheerplan, specifiek voor de site en gericht op het maximaliseren van de biodiversiteit. Van daaruit gaan we jaarlijks acties gaan definiëren, het zogenaamde biodiversiteitsactieplan. Eens de zaken op het terrein zijn uitgevoerd (de inrichtingsfase), is het cruciaal om de ontwikkeling van het terrein te blijven opvolgen. Dat doen we door de verschillende natuurzones gericht te gaan beheren. Ook starten we de monitoring op van een aantal doelsoorten. Het beheerplan kan op die manier gericht bijgestuurd worden in functie van de ontwikkeling van de natuur.

 

Ook een meerwaarde voor werknemers

Naast een positief effect op de natuur, geven deze acties ook een meerwaarde voor ons bedrijf: onze werknemers kunnen in een aangenamere omgeving werken (zo plaatsen we al picknickbanken in groenzones, of het kunnen plekken worden om even in rond te wandelen of te vergaderen), en we betrekken ze ook bij de verschillende acties: op de sites worden bijvoorbeeld biodiversiteitsambassadeurs aangesteld, en er worden boomplant-evenementen georganiseerd voor de hele familie. 

 

Ontdek onze andere duurzame realisaties van 2022

Alle realisaties

Altijd op de hoogte

Registreer en we houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en bijkomend advies.

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.