Ecologische toiletten in Oeganda voor een betere toegang tot hygiëne én bescherming van zoetwatervoorraden

Bij Wienerberger investeren we actief in maatschappelijk verantwoord ondernemen. We kiezen bewust voor projecten waarbij duurzaamheid, opleiding, ondernemerschap en het gebruik van duurzame materialen centraal staan. Via de vzw Ondernemers voor Ondernemers (OVO) steunen we rechtstreeks lokale ondernemers in Afrika. De ngo Join For Water bouwt dankzij onze steun ecologische toiletten in Oeganda.

Flower toilets: een win-win voor mens en natuur

In 2022 ging in Oeganda een nieuw 5-jaren programma van start, waarbinnen verschillende activiteiten en projecten hun plaats hebben. De focus ligt op het beschermen van zoetwatervoorraden, maar ook op het verlenen van toegang tot water en andere watergerelateerde ecosysteemdiensten, die Join For Water duurzaam verbetert. Infrastructuur voor water en sanitatie blijft daarom een belangrijke pijler van het programma, enerzijds omwille van de menselijke noden, en anderzijds ook om oppervlakte- en grondwater te beschermen tegen vervuiling op die plaatsen waar er een gebrek is aan sanitaire voorzieningen.

Bij Join For Water en zijn partners wordt gekozen voor ecologische toiletten, genaamd Flower Toilets. Een Flower Toilet is een composttoilet met 2 ‘ruimtes’ met scheiding tussen urine en vaste materie. Deze wordt opgevangen in een eerste ruimte tot ze gevuld is. Dan wordt overgegaan naar de tweede ruimte, zodat de fractie in de eerste kan composteren. De urine wordt apart verzameld in een jerrycan naast het toilet en kan gebruikt worden als meststof. De volledige structuur wordt boven de grond gebouwd, zonder contact met grondwater, en met duurzame bouwblokken.

Met de Flower Toilets wil Join for Water de toegang tot goede toiletten in Oeganda verbeteren om de volksgezondheid te stimuleren, zonder schadelijke impact op het milieu. Bovendien kunnen – dankzij de unieke aanpak – jonge lokale ondernemers een inkomen verwerven.

Voortgang in 2022 dankzij Wienerberger

Op verschillende locaties in Oeganda werd in 2022 gewerkt rond sanitatie, inclusief huisaan-huis marketing over de Flower Toilets, het bouwen van Flower Toilets, en de opleiding van gebruikers voor een goed onderhoud en verwerking van meststoffen. De meeste activiteiten vonden plaats ten noordwesten van de snelgroeiende stad Fort Portal, in het brongebied van de rivier de Mpanga. Er werden 5 Flower Toilets gebouwd op huishoudniveau, wat een toegang geeft tot sanitair voor ongeveer 35 mensen. Verder wordt er gebouwd aan een sanitair blok op een school, die toegang zal geven tot toiletten voor zo’n 1000 leerlingen.

OVO trofee

Op 22 november 2022 ging in Brussel een conferentie door n.a.v. de 22ste verjaardag van OVO. Het thema was ‘Africa and Europe, Hand in Hand’. OVO heeft namelijk onder meer tot doel om duurzaam ondernemerschap in Afrika te bevorderen via partnerschappen met Belgische bedrijven en ondernemers die projecten ondersteunen met expertise en middelen. Naast onze steun aan Join For Water, werkten we in het verleden al met OVO aan de bouw van twee scholen voor kinderen werkzaam in de baksteenindustrie. Voor die jarenlange steun, mocht Wienerberger op de conferentie een trofee in ontvangst nemen. 

Ontdek onze andere duurzame realisaties van 2022

Alle realisaties

Altijd op de hoogte

Registreer en we houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en bijkomend advies.

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.