Aanplant van fruitboomgaard in Aalbeke

De medewerkers van Wienerberger en POMKO vzw kwamen op 2 december 2022 samen bij de dakpannenfabriek te Aalbeke om een nieuwe fruitboomgaard aan te planten. Deze cultuurhistorische boomgaard werd aangeplant als onderdeel van het grotere biodiversiteitsplan van de site van Aalbeke.

POMKO vzw

Het Pomologisch Kollektief (POMKO vzw) deelt kennis en plezier met jong en oud door middel van fruitkundig cultuur-historisch onderzoek, inventarisatie en unieke belevingen. Zij borgen oude appel- en perensoorten door het in kaart brengen van oude rassen of door het uitbouwen van collecties met lokale en nationale soorten. Daarnaast beheren, onderhouden, ontwerpen en planten zij waardevolle boomgaarden.

Eikelmuis als doelsoort

Wienerberger wil de biodiversiteit in de regio versterken door het opzetten van een biodiversiteitsplan voor elke site. In Aalbeke is de eikelmuis de doelsoort, maar tal van andere soorten fauna en flora profiteren mee van de aanpassingen. Zo komt er een omgeving met een verscheiden voedselaanbod en schuilplekjes. Hiertoe wordt een extensief maaibeheer toegepast op verschillende delen, waarbij een bloemenrijk grasland, houtkanten, bosschages en bermen worden gerealiseerd. Daarnaast zal er een gevarieerde fruitboomgaard met vroege en late soorten komen, die een bron van voedsel en schuilplaatsen vormt voor de slaapmuizensoort. Dat alles helpt bij het versterken van de biodiversiteit en het creëren van een optimale leefomgeving voor de eikelmuis. Ook werden er, samen met de Eikelmuizenwerkgroep Zuidwest-Vlaanderen en Stadslandschap Leie en Schelde (Provincie West-Vlaanderen), nestkasten gehangen op de site (foto), waarmee de aanwezigheid van de eikelmuis kan worden opgevolgd.

Boomgaard met ‘oude krakers’

In totaal werd in het biodiversiteitsactieplan van de site zo’n 4000 m² aangeduid als boomgaard. De aanplant wordt in verschillende fasen uitgevoerd. In de eerste fase werden halfstamfruitbomen geplant. Deze bevatten ‘oude krakers’ uit de buurt. Oude krakers zijn bomen die al langer dan 80 jaar in de omgeving voorkomen. Door die bomen toe te voegen aan de boomgaard, bewaart POMKO samen met Wienerberger het genetische DNA van de regio. Eén zo’n oude kraker is de Mahieupeer, die eerder met uitsterven was bedreigd. De Mahieupeer wordt verondersteld afkomstig te zijn uit de regio van Aalbeke, en werd al langer gebruikt voor het bakken van perentaarten. Momenteel loopt een cultuurhistorisch onderzoek om meer streekgebonden fruitbomen te identificeren die kunnen deel uitmaken van toekomstige aanplantingen.

Oude fruitboomrassen

Het planten van die fruitboomgaard benadrukt het belang van biodiversiteit en de rol die het behoud van oude fruitboomrassen daarin speelt. Oude fruitboomrassen, zoals de Mahieupeer, kunnen unieke eigenschappen hebben die ze goed geschikt maken voor de omgeving en die gunstig zijn voor de lokale fauna.

Door die bomen te planten, draagt Wienerberger bij aan het behoud van de rassen en ook aan de algemene gezondheid en vitaliteit van het lokale ecosysteem.

Ontdek onze andere duurzame realisaties van 2022

Alle realisaties

Altijd op de hoogte

Registreer en we houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en bijkomend advies.

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.