Wienerberger vindt baksteenstrippen opnieuw uit

In 2022 pakten we uit met een absolute primeur in de baksteenindustrie. Op onze site in Kortemark namen we een innovatie productielijn voor baksteenstrippen in gebruik. Die state-of-the-art productielijn combineert drie unieke aspecten: de online productie van baksteenstrippen, een digitale engobering en als absolute blikvanger een CO2-neutrale productie.

Unieke productielijn

Klassieke steenstrippen worden verzaagd van gewone bakstenen; men zaagt een baksteen in drie stukken, en het middelste gedeelte wordt gerecycleerd. De twee buitenste stukken zijn dan de strippen. In ons nieuwe systeem persen we onmiddellijk de baksteenstrip met een dikte van 2 cm, wat vermijdt dat we zaagenergie nodig hebben, dat we een reststroom creëren en dat we de basisstenen moeten transporteren. De unieke vormgevingstechniek resulteert in een uiterst maatvaste en vormstabiele handvormsteenstrip, waarmee we ook een oplossing bieden om te voldoen aan de kwaliteitseisen van de prefabsector. In de productielijn wordt ook voor het eerst digitaal engoberen toegepast. De engobe wordt in hoge resolutie op de gedroogde steenstrip geprint, en wordt mee ingebakken. Dat zorgt voor een enorme creatieve vrijheid voor de ontwerper op vlak van kleuren en texturen.

Uniek energieconcept

Het meest in het oog springend aan de nieuwe productielijn is het volledig CO2-neutrale proces. De oven wordt volledig elektrisch opgewarmd met groene energie, waarvan we 25% zelf opwekken via onze zonnepanelen. De drogerij maakt dan weer gebruik van de restwarmte van de oven.

Ecologische verpakking

Mede door de maatvastheid en het propere productieproces van de steenstrippen, konden we de verpakking tot een minimum herleiden. De strippen worden per 20 enkel en alleen gebundeld met straps, en vervolgens gestapeld op een retourpallet en beschermd met een circulaire hoes.

 

Bekijk ook de YouTube reportage over de nieuwe strippenlijn.

Ontdek onze andere duurzame realisaties van 2022

Alle realisaties

Altijd op de hoogte

Registreer en we houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en bijkomend advies.

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.