Vlaamse primeur: bakstenen voormalige steenbakkerij in Pittem krijgen tweede leven

Samen met Devagro, WVI en de gemeente Pittem bundelen we de krachten voor een uniek proefproject op onze voormalige site in Egem: het baksteenpuin van de voormalige steenbakkerij wordt opnieuw ingezet als grondstof voor de productie van nieuwe snelbouwstenen. 

“Met deze unieke samenwerking tussen lokale overheden, aannemer en bouwmaterialenproducent willen we een voorbeeld stellen hoe sloopwerven kunnen ingezet worden om de ambitie rond circulair bouwen effectief te realiseren”, zegt Geert Sanders, algemeen directeur van WVI.

Bakstenen uit gerecycleerd slooppuin

“Noem het gerust pionierswerk”, vult Armelle Windels, Product Manager Circulariteit van Wienerberger, aan. “Vandaag wordt het sloopafval uit gebouwen al heel vaak gerecycleerd: baksteengranulaat wordt dan voornamelijk gebruikt als basismateriaal voor de aanleg van bijvoorbeeld (onder)funderingen in de wegenbouw.”

In september 2023 is aannemer Devagro gestart met de eigenlijke sloop van de bestaande bebouwing en verharding op de site. Vrij snel werden gesprekken opgestart met de aannemer en de voormalige eigenaar van de site, Wienerberger, om de bakstenen van de voormalige steenbakkerij als aparte fractie selectief te slopen. De bakstenen werden als opvulmetselwerk in de staalstructuur toegepast, en bevonden zich op die manier in een zuivere vorm zonder bijv. betonrestanten of andere contaminatie waardoor er werd voldaan aan de strenge acceptatiecriteria.

“Zo is het proefproject een primeur in Vlaanderen”, zegt Yves Degezelle, bestuurder van Devagro. “Niet alleen op het vlak van schaalgrootte, maar ook het feit dat het baksteenpuin op de site met uiterste precisie selectief werd afgebroken en gestockeerd door onze ervaren sloopafdeling. Daarna werd het baksteenpuin heel fijn gemalen op een maximum korrel van 5mm. Dit is mogelijk via onze recente investering in een mobiele en hybride aangedreven breekinstallatie voor het fijnmalen van dergelijke gerespecteerde afvalstoffen.” Armelle Windels besluit: “Het gerecycleerde baksteengranulaat zal opnieuw ingezet worden als grondstof voor nieuwe snelbouwstenen. Zo wordt een deel van de grondstofmix vervangen door een secundair hoogwaardig baksteengranulaat.”

 

Ontdek onze andere realisaties van 2023 in het thema 'Circulaire economie'

Reference photo renovation single family in Deerlijk

Duurzaamheidsrapport 2023

Bekijk een overzicht van alle thema's die werden opgenomen in ons Duurzaamheidsrapport 2023.

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.