Voortzetting van duurzame energie-inspanningen

In lijn met voorgaande jaren hebben onze energieteams in 2023 opnieuw een reeks projecten die bijdroegen aan een verminderd energieverbruik en een lagere CO2-uitstoot succesvol afgerond. Door voortdurend te streven naar optimalisaties in onze processen, blijven onze teams met trots hun bijdrage leveren aan een duurzamer Wienerberger. Mede dankzij deze inspanningen werd in België de doelstelling van -15% kg CO2/eenheid geproduceerd product in 2023 ten opzichte van 2020 behaald. Hieronder delen we enkele van de meest recente initiatieven en de impact die ze hebben gehad op onze ecologische voetafdruk.

Alle sites: optimalisaties aan ovens en drogerijen om de verlaagde productietempo’s op te vangen 

De ovens en drogerijen staan overal afgesteld op maximale capaciteit. Bij het verlagen van de productiehoeveelheden daalt ook de energie-efficiëntie van deze installaties bij gelijke parametrisatie. De energieteams hebben daarom veel aandacht geschonken aan het optimaliseren van de instellingen  aan deze verlaagde tempo’s. Door het meten en analyseren van allerhande data zijn de energieteams er op veel plaatsen in geslaagd om de energie-efficiëntie quasi gelijk te houden.
 

Péruwelz: Eco-brick

In navolging van de andere gevelsteenfabrieken zijn er ook in de productielijn van Péruwelz aanpassingen uitgevoerd om Eco-brick te produceren. Door het smaller maken van de steen kan er tot 35% energie worden bespaard voor dezelfde hoeveelheid oppervlakte gevel. In september 2023 liepen er een aantal testen, waarna er in november 2023 nog wat aanpassingen aan de zetmachine werden gedaan. Vanaf 2024 zou de productie van de versmalde stenen dan volledig automatisch kunnen gebeuren.
 

Site TDH (Tuileries du Hainaut, Moeskroen) oven: lager gasverbruik bakproces door verwarmen verbrandingslucht

In 2023 is op onze site in Moeskroen de regeling voor het verwarmen van verbrandingslucht in dienst genomen. In de klassieke situatie wordt er omgevingslucht (20-25°C) genomen om de branders op de oven mee te bedrijven. Door lucht te gebruiken van een hogere temperatuur (vanuit de afkoelzone van de oven) is er minder gas (en dus minder energie en CO2) nodig om de producten te bakken. Eind 2023 is de temperatuur al verhoogd tot +-100°C. 

 

Ontdek onze andere realisaties van 2023 in het thema 'Klimaatbescherming en aanpassing aan klimaatverandering'

Reference photo renovation single family in Deerlijk

Duurzaamheidsrapport 2023

Bekijk een overzicht van alle thema's die werden opgenomen in ons Duurzaamheidsrapport 2023.

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.