Cradle to Cradle (C2C)

 • Gericht op duurzame innovatie
 • Het sluiten van materiaalkringlopen
 • Grondstoffen worden nooit afval
 • Duurzame energie voor productie
 • Diversiteit respecteren

Cradle to Cradle bestaat sinds 2005 en is een milieulabel type I. Het label is volledig gericht op duurzame innovatie en het sluiten van materiaalkringlopen.

Materialen mogen na gebruik niet verloren gaan in het Cradle to Cradle-concept. Daardoor onderscheidt dit concept zich van klassieke recycleerbaarheid, waarbij de intentie om te recycleren pas start na het ontwerp en het gebruik van het product.

Het ontwerp en de productiemethode zijn essentieel bij Cradle to Cradle. Belangrijk is wel dat een Cradle to Cradle-certificaat geen eisen stelt rond de gebruiksfase. Men gaat er van uit dat de producent geen controle heeft over het eindgebruik van bouwproducten. 

De basis van Cradle to Cradle: 3 principes

1 - Afval is voedsel

Dit principe is de kern van de Cradle to Cradle-filosofie: afval is voedsel. Alle gebruikte materialen kunnen na hun leven in het ene product, nuttig ingezet worden voor een ander product. De kringloop is dan compleet.

2 - Gebruik van duurzame en onuitputbare energie

Productieprocessen die het Cradle to Cradle milieulabel dragen, werken voornamelijk met natuurlijke en lokaal beschikbare energie, zoals zonne-energie en windenergie

3 - Diversiteit respecteren

Het derde principe steunt op respect voor voor ecosystemen. De vitaliteit van zo’n ecosysteem hangt af van de mate van diversiteit. Hoe hoger de diversiteit, hoe veerkrachtiger een ecosysteem is.

Waar mogelijk gebruiken we lokale grondstoffen, lokaal opgewekte energie en culturele tradities. Daarbij houden we rekening met lokale omstandigheden.

Het respecteren van diversiteit in een ontwerp, betekent niet alleen bedenken hoe een product wordt gemaakt, maar ook hoe het moet worden gebruikt en door wie

5 modules met hun eigen criteria

Binnen de 3 basisprincipes van Cradle 2 Cradle zijn er 5 modules met elk hun criteria:

 1. Gezonde en veilige eigenschappen van materialen voor mens en milieu
 2. Hergebruik
 3. Gebruik van hernieuwbare energie
 4. Watergebruik tijdens het fabricagetraject
 5. Sociale eerlijkheid en bedrijfsethiek

 

Hoe Wienerberger zich inzet voor het sluiten van de kringloop

Met de inzet van gemalen keramisch bouwpuin als secundaire grondstof spelen we bij Wienerberger in op de visie binnen het ‘delfstoffendecreet’ van de Vlaamse Overheid: een duurzaam materiaalgebruik in de bouwsector en de beperking van emissies.

Daarnaast ontwikkelden we ook een proces om de rode keramische fractie uit sloopafval te scheiden. Technisch staat deze techniek op punt. Maar in de praktijk ondervinden we 2 problemen die ons verhinderen om het in de praktijk toe te passen:

 • Logistiek die nodig is om het sloopafval terug te brengen
 • Door het vele downcyclen is de sloopfractie niet verkrijgbaar op de markt voor recyclage
   

Wienerberger behaalde voor alle Porotherm keramische binnenmuurstenen het C2C Silver label.
Andere mogelijke labels zijn:

 • Basic
 • Bronze
 • Silver
 • Gold
 • Platinum

Duurzaamheid

Duurzame ontwikkeling voorziet in de behoeften van de huidige generaties, zonder de behoefte van toekomstige generaties in gevaar te brengen. Wienerberger maakt er een erezaak van om keramische bouwmaterialen te ontwikkelen die onmiskenbaar het label ‘duurzaam’ verdienen.

Bezoek onze showroom

Kijk. Droom. Kies.

Laten we samen letterlijk uw dromen tastbaar maken in onze showrooms.

 • Kom langs en laat u inspireren door onze innovatieve oplossingen. Bekijk ze, neem ze vast en ervaar uw toekomstige gevel, dak, bestrating of binnenmuur.
 • Onze showroomadviseurs geven u uitgebreid deskundig advies.
 • Neem uw favoriete stalen mee naar huis.

U kan ons vinden:

Londerzeel 

A12 - Koning Leopoldaan 1
2870 Breendonk

 

Kortrijk 

Kapel ter Bede 88
8500 Kortrijk

 

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.