Natureplus

 • Type I ecolabel
 • Strengste voorwaarden in Europa
 • Zowel voor milieu als gezondheid

Het natureplus ecolabel is een internationaal milieulabel type I voor bouwmaterialen en bouwproducten. U kunt het vergelijken met het Biogarantielabel in de voedingssector of het FSC-certificaat voor verantwoorde bosbouw.  

VIBE - Natureplus
VIBE - Natureplus

De criteria waaraan een producent moet voldoen om het natureplus® milieulabel te krijgen, zijn de strengste in Europa. Natureplus test op deze 4 criteria:

 1. Milieu, op basis van een doorgedreven LCA-analyse
 2. Gezondheid
 3. Technische kwaliteit
 4. Sociale verantwoordelijkheid

In België verloopt de toekenningsprocedure langs VIBE vzw, het Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch Bouwen en Wonen.

Milieu

Bouwmaterialen met het natureplus label bestaan voor minstens 85% uit teelbare of minerale grondstoffen, zoals klei en leem. Deze grondstoffen zijn onuitputbaar of langdurig beschikbaar.

Natureplus onderzoekt ook de maatregelen van de fabrikant om de natuur te vrijwaren tijdens de exploitatie van de grondstoffen. Een duurzame nabestemming van de kleigroeven en minimale transportafstanden tussen de kleigroeve en de steenfabriek worden extra beloond.

Gezondheid

Stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid en het milieu mogen niet gebruikt worden, volgens de voorwaarden van het natureplus label. Daarom eist men een volledige declaratie van alle stoffen die gebruikt worden in het bouwproduct.

Natureplus gelabelde bouwproducten zijn automatisch goedgekeurd door het Sentinel-Hausinstitut, een gekend label voor gebouwen, specifiek gericht op een gezond binnenmilieu. Dit maakt van het natureplus label een goede indicator voor personen met allergieproblemen.

Technische kwaliteit

Om in aanmerking te komen voor het natureplus milieulabel moeten bouwproducten beschikken over een officiële technische goedkeuring. Voor producten onder een Europese norm is dit de DoP.

Sociale verantwoordelijkheid

Fabrikanten die een natureplus label willen behalen voor één of meer producten, moeten aantonen dat ze voldoen aan de arbeidsvoorwaarden van de International Labour Organization (ILO). De arbeidsomstandigheden worden gecontroleerd op het gebied van stofproductie, geluid, veiligheid …

Wienerberger behaalde het natureplus milieulabel

We verkregen het natureplus milieulabel als resultaat van inspanningen en realisaties rond duurzaam produceren, waarbij de focus ligt op werken naar een evenwicht tussen mensen, planeet en winst (People - Planet - Profit).

Concreet betekent dit dat we met een minimum aan grondstoffen en energieverbruik een keramisch product vervaardigen met een maximale functionaliteit en met een lange levensduur, waarbij lokale productie en een lokaal gebruik de basis vormen.

We behaalden het natureplus label op:

 • Alle Porotherm binnenmuurstenen
 • Een breed gamma kleidakpannen

Wienerberger interview met VIBE over het natureplus ecolabel

Duurzaamheid

Duurzame ontwikkeling voorziet in de behoeften van de huidige generaties, zonder de behoefte van toekomstige generaties in gevaar te brengen. Wienerberger maakt er een erezaak van om keramische bouwmaterialen te ontwikkelen die onmiskenbaar het label ‘duurzaam’ verdienen.

Bezoek onze showroom

Kijk. Droom. Kies.

Laten we samen letterlijk uw dromen tastbaar maken in onze showrooms.

 • Kom langs en laat u inspireren door onze innovatieve oplossingen. Bekijk ze, neem ze vast en ervaar uw toekomstige gevel, dak, bestrating of binnenmuur.
 • Onze showroomadviseurs geven u uitgebreid deskundig advies.
 • Neem uw favoriete stalen mee naar huis.

U kan ons vinden:

Londerzeel 

A12 - Koning Leopoldaan 1
2870 Breendonk

 

Kortrijk 

Kapel ter Bede 88
8500 Kortrijk

 

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.