Reference photo new construction single family in Grandmetz

Soorten voegen en hun effect op de gevel

Er bestaan verschillende manieren om voegen met klassieke mortel in uw gevel te verwerken. Elk heeft vooral een effect op het uitzicht van de gevel.

Gladde platvolle voeg

Plat

Als u graag een vlak gevelbeeld wilt creëren, dan is de platvol gladde voeg een goede keuze. De metselaar laat bij dit voegtype de voegen als het ware opgaan in de gevelstenen. Daardoor krijgt de gevel een massief en egaal uiterlijk. Het is een frequent toegepast voegtype bij strakke stenen met toon op toon voeg.

 

Ter info: toon op toon voeg betekent dat de voegmortel vrijwel dezelfde kleur heeft als de gevelstenen om 1 doorlopende kleur te geven aan uw gevel.

Gladde licht verdiepte voeg

Verdiept

Een veel gebruikte voeg die circa 2 mm terug ligt t.o.v. de gevelsteen. De voegmortel wordt in alle voegen glad gestreken met een voegijzer of voegroller (doorstrijken).

Gladde verdiepte voeg

Verdiept

De voeg wordt tot circa 5 mm terugliggend achter het zichtvlak van de steen aangebracht. De voegen accentueren de vorm van de stenen en de voegen springen minder in het oog. Deze voeg wordt eveneens gebruikt om het horizontaal lijnenspel te benadrukken, soms ook in combinatie met een platvolle stootvoeg.

Geborstelde en gekamde platvolle voeg

Plat

Vooral als u Terca Rustica, Retro of Belle Epoque gevelstenen gebruikt in uw gevel, creëert dit voegtype een oud lijkend en harmonieus beeld. Dit komt omdat het een ruw voegtype is. Het ruwe effect is het resultaat van 2 stappen tijdens het voegen. Eerst wordt de voegmortel heel rijkelijk aangebracht, zodat het iets verder naar voor komt dan de rand van de gevelsteen. Daarna brengt de metselaar met een borstel of een kam een bepaalde textuur aan.

Schaduwvoeg

Verdiept

Dankzij een schaduweffect benadrukt u met dit voegtype extra de horizontaliteit in een gevel, opgetrokken uit lange platte gevelstenen. Dit schaduweffect komt er doordat de voegmortel maar gedeeltelijk terugliggend wordt verwerkt. De onderkant van de voeg komt tot tegen de rand van de gevelsteen. De bovenkant blijft wat naar achter, meer bepaald in een hoek van 45°. Op de afbeelding hiernaast ziet u duidelijker wat we hiermee bedoelen.

Holle voeg

Hol

De holle voeg benadrukt het uitzicht van de gevelsteen extra. Het wordt aangebracht zoals de platvolle voeg, maar dan met een bol voegijzer, zodat het midden van de voeg wat naar achter gedrukt wordt.

Gesneden voeg

Gesneden

Dit voegtype steekt voor de gevel uit en vormt een belangrijk deel van het uitzicht van uw hele gevel. Het wordt op een bijzondere manier aangebracht, dus houd er rekening mee dat er hiervoor redelijk wat vakmanschap nodig is.

Map of dealers

Vind verdelers in uw buurt

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.