Arte klinker
klinkers

Voordelen van kleiklinkers

Naast de levensduur van gemiddeld 125 jaar, zijn er nog een aantal eigenschappen die van kleiklinkers de perfecte keuze maken.

1. Superieure kwaliteit

Voordelen

Keramische bouwmaterialen worden al eeuwenlang gebruikt in de bouwsector en daar is een reden voor. Keramiek is een uitzonderlijk kwalitatief materiaal voor binnenmuurstenen, gevelstenen en dakpannen, maar ook voor kleiklinkers.

Een paar technische eigenschappen die uitleggen waarom:

  • Lage wateropname
  • Kleine tolerantie op de afmetingen
  • Hoge vorst- en dooiweerstand
  • Hoge buigsterkte
  • Grote glijweerstand
  • Grote weerstand tegen slijtage en verkleuring
2. Diverse kleuren, formaten en texturen van kleiklinkers

Het aanbod kleiklinkers is vrijwel onbeperkt qua kleuren, formaten en textuur. Dat geeft architecten veel vrijheid, maar maakt het soms wat moeilijker voor u als consument om een keuze te maken. In onze showrooms begeleiden we u bij het kiezen van kleiklinkers.

3. Kleurvast

In tegenstelling tot betontegels, zijn kleiklinkers vrij van kleurstoffen. De kleur wordt bekomen door het combineren van verschillende soorten klei. Daardoor zijn kleiklinkers 100% kleurvast. Zelfs na tientallen jaren felle zon zal u nog geen verkleuring opmerken.

4. Milieuvriendelijke grondstoffen

Klei, de grondstof van kleiklinkers, kan je vergelijken met hernieuwbare energie. In die zin dat ontgonnen klei opnieuw wordt aangevoerd door rivieren in de buurt. Interessant om te weten: de verhouding van ontgonnen klei en nieuwe aanvoer is ongeveer 1 op 1.

Bovendien wordt het grootste deel van onze klei lokaal ontgonnen. Dit betekent dat er minimaal transport nodig is om de uiteindelijke kleiklinkers bij jou te krijgen. Dus minder vervuiling en een lagere transportkost.

5. Duurzaam

De levensduur van kleiklinkers wordt geraamd op 125 jaar!

Terrastegels kunnen al vrij snel breken, bijvoorbeeld als je er iets zwaars op laat vallen. Met kleiklinkers heb je dat probleem niet. Keramische klinkers worden op dezelfde manier gebakken als keramische gevelstenen. Maar dan wel op hogere temperaturen, waardoor ze nog steviger zijn.

Meer weten over de duurzaamheid van keramische bouwmaterialen?

6. Flexible verharding

Het voordeel van kleiklinkers ten opzichte van doorlopende verharding, zoals asfalt, is de flexibiliteit in vormgeving. Moeilijke vormen kunnen gemakkelijk uitgewerkt worden, zonder dat de kostprijs omhoog schiet. Niet enkel tijdens de aanleg zijn ze voordelig, ook op langere termijn. Stel dat je bijvoorbeeld een deel van je oprit moet opbreken, kan je eenvoudigweg een paar kleiklinkers wegnemen en nadien terugleggen.

7. Waterpasserende kleiklinkers

Bepaalde types kleiklinkers zijn waterpasserend. Met andere woorden, ze hebben zijdelingse afstandshouders waardoor u een grotere voeg krijgt tussen de kleiklinkers. Door het gebruik van deze afstandshouders kan het regenwater langzaam in de bodem dringen. Hierdoor komt een groot deel van de regen via de voegen in de bodem terecht. Dit vermindert het watervolume dat via de riolering moet worden opgevangen en vermindert dus het risico op overstroming. Het zorgt er ook voor dat het grondwaterpeil meer stabiel gehouden wordt.

8. Onderhoudsvriendelijk

Er is bijzonder weinig onderhoud nodig voor kleiklinkers. 1 keer per jaar schoonmaken volstaat. Gebakken klei is bovendien een heel resistent materiaal, dus mag je alle reguliere poetsmiddelen gebruiken. Vergroening komt bij kleiklinkers ongeveer in gelijke mate voor als bij betonklinkers. Dit hangt grotendeels af van de aanwezigheid van groen naast de verharding, de afwatering en de uitvoering van de voegen en rand van de verharding.

9. Vormvast en slijtvast

Geen merkbare slijtage

Kleiklinkers hebben een vergelijkbare maatvastheid als betonproducten, dankzij het gebruik van moderne tunnelovens (bij de meeste kleiklinkers). Bepaalde kleiklinkers worden nog in vlamovens gebakken en kunnen kleine afwijkingen vertonen. Maar dat is bewust om ze die typische charme van keramische bouwmaterialen te geven.

Tijdens de levensloop van de kleiklinkers is er ook geen merkbare slijtage. Want ze bestaan uit volle keramiek met een heel lage porositeit.

Overtuigd? Fijn!

Laat ons dan even kijken waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van kleiklinkers. Of bezoek het kleiklinkertoonpark in 1 van onze showrooms.

 

Map of dealers

Vind verdelers in uw buurt

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.