Opvallend rood kantoorgebouw aan de rand van het park in Roeselare

“De rode kleur van de kleipannen zet het kantoorgebouw in de kijker.”

De ligging van de site is heel bepalend. Het terrein strekt zich uit langs een aangelegd park dat als een groene verbindingsas door Roeselare loopt. Het complex werd dan ook ontworpen in functie van de openheid van het park en ligt ietwat teruggetrokken om voldoende ruimte te geven aan het straatbeeld.

In het centrum van Roeselare staat een opvallende nieuwbouw: de nieuwe kantoren voor de Centrale Diensten van twee scholengroepen zweven boven een transparante sokkel. Dankzij de vele grote ramen en een grote patio vanbinnen zijn de kantoren verzekerd van lichtinval. Architecten Groep III stond in voor het ontwerp. De lichte en roodgloeiende Koramicpannen Façatile en Stormpan 44 geven het gebouw aan de buitenkant extra kleur en karakter.

Het nieuwe gebouw bundelt de administratieve diensten van de scholengroepen Sint-Michiel en Arkorum Roeselare, gebouwd in opdracht van Scholen van Morgen. Het complex van net geen 2.000m2 bevat onder meer landschapskantoren voor de verschillende diensten en kleine en  grotere vergaderlokalen. Op de bovenste verdieping is een polyvalente ruimte/refter voorzien, met een groot terras dat een mooi zicht over Roeselare biedt.

 

Uitsnijdingen en raampartijen

Wanneer je de Kattenstraat in Roeselare inwandelt, springt het imposante gebouw meteen in het oog. Vele uitsnijdingen en grote raampartijen zorgen voor een openheid die het complex architecturaal interessanter maken dan een doorsnee vierkant kantoorblok. Lien Vansteenkiste, architect bij Architecten Groep III: “We hebben binnen het rechthoekige volume uitsnijdingen gemaakt om interessante hoeken en terrassen mogelijk te maken. De ramen zorgen voor evenwicht in de gevel. En ze bieden van binnenin natuurlijk ook een prachtig zicht op de groene omgeving.”

Dankzij de opgetilde constructie zweeft het gebouw als het ware over de omgeving. Dit laat ook toe om het park erbij te betrekken, want de groene zone is al vanop straat te zien. “Voor passanten is het een gebouw dat in de omgeving opgaat. Tegelijkertijd springt de constructie zelf in het oog, onder meer vanwege de kleur van de gevel en de dakpannen. Dit project valt dus op, maar weliswaar zonder de aandacht van de omgeving weg te nemen.”

 

Passend in het straatbeeld

Aanvankelijk was het de bedoeling om de constructie nog enkele meters dieper op het terrein te bouwen, zegt Lien Vansteenkiste: “Er werd een groot terrein ter beschikking gesteld, van de straatgrens tot aan de bomenrij. De opdrachtgevers hadden in eerste instantie voorzien het gebouw dichter bij het park te positioneren. Maar wij vonden visibiliteit en toegankelijkheid een belangrijk element. Door het verschuiven van het kantoor naar de straatzijde is het prominenter aanwezig in het straatbeeld en blijft er ruimte achter aan het perceel voor meer groen, in aansluiting met het bestaande park.”

Toch is er ook niet pal aan de straatzijde gebouwd. “Door het gebouw toch iets meer weg te trekken van de straat creëren we al meer opening naar het park toe en krijgt het straatbeeld meer ruimte. Het straatbeeld wordt eigenlijk verbreed ter hoogte van het gebouw.”

 

Meerwaarde voor de omgeving

Architecten Groep III wilde met dit project absoluut een meerwaarde creëren voor de omgeving. “Wij starten nooit enkel op basis van een programma, maar betrekken ook steeds de omgeving. Daarom is er heel bewust gekozen voor deze positionering: zo kon de nieuwbouw op optimale wijze worden ingebed in de omgeving, en konden we beantwoorden aan de ambitie om hier echt een blikvanger in het straatbeeld van te maken”, aldus Lien Vansteenkiste.

Les zal er niet worden gegeven, maar toch was het belangrijk dat de waarden van het Katholiek Onderwijs in het project zouden terug te vinden zijn. Zo is er op de bovenste verdieping een bezinningsruimte die voor iedereen toegankelijk is, en komt er in de centrale patio nog een kunstwerk dat de waarden van de scholengemeenschap weerspiegelt. 

 

Doorzichten en verbinding

Die patio speelt een cruciale rol. “Van buitenaf lijkt dit gebouw een rechthoekig blok, maar de patio zorgt voor doorzichten en een verbinding tussen de verschillende delen. Het bundelen van de krachten was een idee dat centraal stond in het project.”

Deze binnenruimte brengt ook licht in het hart van het gebouw, en in de kantoorruimtes errond: de wanden gericht naar de circulatieruimte rond de patio zijn allemaal voorzien van glas. Het licht stroomt zo langs twee kanten binnen. 

 

Lichte gevelmaterialen

Natuurlijk eist ook de opvallende, felrode gevelbekleding een groot deel van de aandacht op. Architecten Groep III koos bewust voor de kleipannen Koramic Façatile Natuurrood. Architecte Lien Vansteenkiste: “Het belangrijkste was dat we met lichte gevelmaterialen zouden werken. Je kan een zwevend gebouw immers niet combineren met zware materialen zoals baksteen. We hebben voor de gevelbekleding eerst gedacht aan hout, maar Façatile-pannen zijn makkelijker te onderhouden, en het is een heel duurzaam en betaalbaar product.”

 

Uniformiteit van de kleuren

Voor de inpandige gevels werd geopteerd voor de Koramic Stormpan 44 Natuurrood: hetzelfde type materiaal en in dezelfde kleur als Façatile. De combinatie van Façatile en Stormpan zorgde voor de uniformiteit van de kleuren en het behoud van de strakke hoekafwerkingen. “De materialen voor gevelbekleding moesten complementair zijn: we wilden de uitsnijdingen in de constructie accentueren, zonder hierin te overdrijven. We slaagden in dit opzet door gebruik te maken van hetzelfde materiaal met een andere profilering.”

De keuze voor Natuurrood lag tijdens de ontwerpfase niet altijd vast. “We hebben getwijfeld tussen Natuurrood en Antraciet Mat, maar antraciet is een heel donkere kleur, en dat strookte niet met onze doelstelling voor een fris gebouw, dat echt opvalt in de omgeving.”

Projectreportage uit BBM? Belgian Building Magazine

 

Architecten Groep III, Lien Vansteenkiste & Omer Vermandele, Brugge i.o.v. Scholen van Morgen

Informatie over het project

 
Architect
Locatie
Producten
 

Architecten Groep III, Brugge

Roeselare

Koramic Façatile Natuurrood (product uit gamma)

Koramic Stormpan 44 Natuurrood

  • "Danzij de rode kleipannen is dit een fris gebouw, dat echt opvalt in de omgeving"

Waarom Koramic Façatile en Stormpan 44 Natuurrood?

De strakke, massieve bovenbouw wordt geperforeerd met raampartijen en steunt op een transparante sokkel. Om de uniformiteit van de kleuren en de strakke hoekafwerkingen te behouden, werd geopteerd voor Façatile pannen. De combinatie met de gewone Koramic Stormpan (zelfde kleur en materiaal) en de oranje plaatafwerking voor de plafonds van de doorrit is perfect geslaagd.

Couple and architect looking at a construction plan in showroom Londerzeel

Kijk. Droom. Kies.

Laten we samen letterlijk uw dromen tastbaar maken in onze showrooms.

  • Kom langs en laat u inspireren door onze innovatieve oplossingen. Bekijk ze, neem ze vast en ervaar uw toekomstige gevel, dak, bestrating of binnenmuur. 
  • Onze showroomadviseurs geven u uitgebreid deskundig advies. 
  • Neem uw favoriete stalen mee naar huis.

U kan ons vinden:

Londerzeel 

A12 - Koning Leopoldaan 1
2870 Breendonk

Kortrijk 

Kapel ter Bede 88
8500 Kortrijk

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.