Dikke broer voor PLS Newton

  • Hoge druksterkte: tot 6 bouwlagen
  • Behoud van thermische eigenschappen
  • Blijft goed verhandelbaar
  • Behoud van alle PLS eigenschappen
  • Goede ondersteuning: NRd-tool
  • Opgenomen in ATG van Porotherm Dryfix

Variant van 19cm dik voor PLS Newton

We lanceerden eerder de PLS Newton als antwoord op een vraag uit de markt naar lijmstenen om hogere constructies te kunnen bouwen. De goede ontvangst van de PLS Newton variant van 14cm dik leidde meteen tot de vraag naar een lijmsteen van 19cm dik. Dat antwoord hebben we nu klaar.
De nieuwe Porotherm binnenmuur lijmstenen met hoge druksterkte hebben een formaat van 300x188x249 mm. Ze zijn gemakkelijk te verwerken en hun prestaties zijn uitvoerig getest en bewezen.
 

De vraag naar een dikkere variant van de PLS Newton valt makkelijk te verklaren. De 19cm dikke PLS Newton lijmsteen biedt ontwerpers immers meer flexibiliteit in het toepassen van keramische bouwblokken voor hoge constructies. De dikkere lijmstenen kunnen een grotere lijnlast opnemen, dat kan zelfs oplopen tot meer dan 35% Ook helpt een dikkere steen de slankheid beperken bij het optrekken van hogere muren. Een laatste voordeel is de hogere massa per m², wat soms wordt gevraagd in kader van akoestiek.

Doordacht perforatiepatroon

Het succes achter de PLS Newton is de uitzonderlijk hoge muurdruksterkte die wordt gehaald met een gelijmde muur uit deze innovatieve blokken. Ze maken het mogelijk appartementen en utiliteitsgebouwen tot zes bouwlagen hoog te realiseren met keramische bouwblokken. De PLS Newton dankt deze eigenschap aan de combinatie van een optimale kleisamenstelling met een doordacht perforatiepatroon. De kleisamenstelling zorgt voor de grote blokdruksterkte, terwijl het patroon leidt tot een beter contactoppervlak tussen de gestapelde stenen, ongeachte  of de stenen perfect halfsteens staan of niet.

De muurdruksterktes die PLS Newton neerzet, liggen hoger dan wat volgt uit een theoretische berekening. Laboratoriumproeven bevestigen die muurdruksterktes.

Opvallend is zeker ook dat deze hogere muurdruksterktes geen afbreuk doen aan de thermische performantie. De PLS Newton heeft dezelfde lambdawaarde als de gekende PLS 500 stenen en kan, binnen het totaal aan keramische en niet-keramische bouwblokken, uitpakken met een uitmuntende verhouding tussen druksterkte en lambdawaarde..

Comfortabele verwerking

Het plaatsen van de PLS Newton gebeurt door middel van het Porotherm Lijm-Systeem of met Porotherm Dryfix. In de ATG van Porotherm Dryfix is ook de PLS Newton opgenomen. Zo kunt u, ook bij het verwerken van de PLS Newton met Porotherm Dryfix, blijvend steunen op de betrouwbaarheid en hoogwaardige productkwaliteit van dit ATG-gecertificeerd lijmsysteem met Dryfix. Daarnaast staat het gewicht va  ca 13 kilo per stuk van de 19cm dikke PLS Newton garant voor een comfortabele en gemakkelijke verwerking. Het gewicht blijft beperkt door de lengte van 300 mm, in tegenstelling tot een lengte van 500mm voor de dunnere PLS Newton-variant. Die keuze komt het plaatsingsgemak en de ergonomie ten goede. Het totale PLS Newton gamma is overigens minder zwaar dan vergelijkbare bouwblokken met eenzelfde muursterkte.

Verder zijn de PLS Newton lijmstenen compatibel in de hoogte met de andere binnenmuurstenen uit de Porotherm lijmserie en bieden ze dezelfde troeven: ze zijn gemakkelijk te verzagen of in te slijpen en dankzij de vormstabiliteit zijn er geen dilatatievoegen nodig.
 

Goede ondersteuning

De nieuwe PLS Newton lijmsteen is ook beschikbaar in de NRd-berekeningstool om de stabiliteit van een verticaal belaste binnenmuur in deze bouwblok te toetsen. De tool is trouwens voor het volledige Porotherm assortiment inzetbaar.

De nieuwe PLS Newton is net als zijn slanke broer ook BENOR gekeurd, wat een voordeel betekent ook  voor de rekenwaarden van de muurdruksterkte.

De kerncijfers:

  • Gedeclareerde gemiddelde blokdruksterkte fmean 25 N/mm²
  • Karakteristieke muurdruksterkte fk 8,5 N/mm2

Meer weten over PLS Newton? 

Single product shot of a Porotherm PLS Newton 300 x 188 x 249

 

Goede ondersteuning voor PLS Newton

NRd-tool

Maak gebruik van onze NRd-tool om de exacte muurdruksterkte te berekenen met de PLS Newton binnenmuursteen.

 

Ga naar de NRd-tool

Maak een afspraak met uw commercieel adviseur

Benieuwd naar de vele mogelijkheden van PLS Newton?

Vraag dan een afspraak aan met uw commercieel adviseur.

Afspraak aanvragen

Begeleide werfopstart

Meteen aan de slag met de PLS Newton?

Schakel de hulp in van onze experts in bij het opstarten van uw eerste PLS Newton werf!
 

PLS Newton werfopstart aanvragen

Altijd op de hoogte

Registreer en we houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en bijkomend advies.

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.