Reference photo renovation single family in Theux
Reference photo renovation hotel in Westende
Reference photo renovation single family in Knokke-Heist

Uw dak renoveren: onmisbare tips voor een geslaagde make-over

Maar liefst 26% van de warmte in een woning zonder dakisolatie ontsnapt via het dak. Dat is een enorme verspilling van kostbare energie. Wilt u ook uw dak renoveren om te profiteren van een sterk dak, een nieuwe look, meer wooncomfort en een lagere energiefactuur? Ontdek onze onmisbare tips en leer hoe u van uw dakrenovatie een succes maakt.
 

Hoe bereid ik mijn dakrenovatie voor?

Een geslaagde dakrenovatie begint met een goede voorbereiding. Eerst laat u de toestand van uw hellend dak onderzoeken door een vakman. Concreet heeft u een antwoord nodig op volgende vragen: Is de muurplaat die het gewicht van het dak verdeelt over de onderliggende muren nog geschikt? Moeten de goten en afvoeren vervangen worden? Is er daglicht nodig? Is er een risico op stabiliteitsproblemen?  Welke kleidakpan is geschikt voor de dakhelling van mijn dak? Verder is het belangrijk om te weten hoe het zit met de stedenbouwkundige voorschriften. Bij twijfel informeert u het best bij de gemeente. 

 

Mijn oud dak heeft geen onderdak, wat nu?

Een degelijk onderdak is een must-have voor een weer- en winddicht dak. Een goed onderdak zorgt ervoor dat het isolatiemateriaal en de onderliggende constructie beschermd zijn tegen vocht, stof en sneeuw. Het is wind- en waterdicht, maar ook dampopen. Het vocht in de woning dat in het isolatiemateriaal terechtkomt, moet immers naar buiten kunnen verdampen. Anders krijgt u te maken met vochtproblemen, die een gevaar kunnen vormen voor uw gezondheid. Check hier welk onderdak u best kiest voor uw dakrenovatie.

Installing Fleece Plus

De ruimte onder het dak is al afgewerkt, wat nu?

Is de ruimte onder uw dak al afgewerkt, dan kunt u uw hellend dak langs buiten isoleren. We spreken dan van een sarkingdak. Boven op de kepers of spanten plaatst men stijve isolatieplaten. U verliest geen binnenruimte, er is minder kans op koudebruggen en de dakconstructie is beter beschermd. Let wel: akoestisch levert deze isolatietechniek minder goede resultaten op dan wanneer men met soepele isolatiematerialen werkt. Verder moet de plaatsing vakkundig gebeuren, waarbij de plaatser aandacht heeft voor de damp- en luchtdichtheid van uw dak.

 

Ik wil de authentieke look van mijn dak bewaren, wat nu?

De look van oude, verweerde dakpannen heeft zo zijn charmes. Misschien lijkt het u een goed idee om de kleidakpannen van uw oude dak te recupereren. Dat kan, want kleipannen zijn circulair en lenen zich perfect voor hergebruik. Ze gaan heel lang mee en behouden al die tijd hun functionele en esthetische kwaliteiten. Omdat ze demontabel worden geplaatst, kunnen ze vlot weer worden weggenomen en een evenwaardige nieuwe bestemming krijgen. Modulaire afmetingen zorgen ervoor dat oude en nieuwe keramische materialen gemakkelijk kunnen worden gecombineerd. Bij recuperatie van uw oude kleidakpannen moet uw wel rekening houden met een aantal factoren. Zo zullen de afbraakwerken uiterst voorzichtig moeten gebeuren. De plaatsing van uw recuperatiepannen vraagt vaak veel meer tijd dan die van nieuwe dakpannen omdat ze meestal niet voorzien zijn van een nagelgat en ophangneus. Het boren van een nagelgat is vrij tijdrovend en meestal gaan er een heel aantal dakpannen stuk tijdens dit proces. Vaak zijn oude dakpannen door de oude ongecontroleerde fabricagewijze en diverse oorsprong niet maatvast, en dit kan een ernstige invloed hebben op de regendichtheid van het dak. En doet er zich een probleem voor, dan kunt u niet terugvallen op een garantie.

Kiest u toch liever voor nieuwe dakpannen? Gelukkig kunt u ook met nieuwe dakpannen een authentieke uitstraling neerzetten. In het assortiment Koramic dakpannen van Wienerberger vindt u makkelijk een duurzame match voor uw project. Koramic dakpannen koppelen een oude look aan hedendaagse troeven en een waarborg van 30 jaar op vorstbestendigheid. De verwachte levensduur van deze dakpannen is 150 jaar. Wilt u bijvoorbeeld een karaktervolle hoeve, een oude pastorie of een rustiek landhuis renoveren in dezelfde stijl als voorheen, dan hoeft u dus niet te gaan voor gerecupereerde dakpannen. Het is dan voordeliger om te kiezen voor nieuwe dakpannen met een authentieke look. Zo bent u zeker van een hoge kwaliteit, de bestelde maat en vorm én 30 jaar garantie. Ook zijn er dan steeds extra pannen of hulpstukken beschikbaar als u die nodig heeft.
 

Single product shot of a Stormpan 44 Cottage roof tile

Welke dakpan kiezen voor mijn nieuw dak?

Keramische dakpannen zijn onderhoudsvriendelijk en duurzaam. Dankzij de diverse mogelijke vormen is zowel een strak dak als een dynamisch golvend dak mogelijk. De collecties keramische dakpannen van Wienerberger zijn verdeeld in 3 categorieën: vlakke dakpannenlicht golvende dakpannen en sterk golvende dakpannen. Op basis van deze keuze maakt u kennis met verschillende collecties.

Tot slot ontdekt u via onze huizenspotten tool referenties in uw buurt met de dakpan(nen) die u mooi vindt. Zo kunt u op een vrij moment gaan spotten hoe uw project er kan uitzien. 

 

Renovated showroom Londerzeel

Kijk. Droom. Kies.

Laten we samen letterlijk uw dromen tastbaar maken in onze showrooms.

  • Kom langs en laat u inspireren door onze innovatieve oplossingen voor een stijlvolle dakdekking. Bekijk ze, neem ze vast en ervaar uw toekomstige dak.
  • Onze showroomadviseurs geven u uitgebreid deskundig advies.
  • Neem uw favoriete stalen mee naar huis.

U kan ons vinden:

Londerzeel 

A12 - Koning Leopoldaan 1
2870 Breendonk

Kortrijk 

Kapel ter Bede 88
8500 Kortrijk

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.